Реєстрація /

Поліпшення ситуації з відключеннями світла очікується у вересні

Українцям сказали готуватися до відключень світла, які влітку можуть тривати до 10 години.

Відключення світла влітку можуть тривати по 10 годин, а покращення ситуації очікується у вересні, повідомив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в ефірі Ранок.LIVE.

«Якщо у нас зараз з вами по 6-7 годин відключення, то, очевидно, ми чекатимемо відключення у липні по 10 годин. З чим це пов'язано? Це з втратою генерації. Якщо місяць тому Міненерго називало цифри 8 гігават втраченої маневрової потужності, то остання заява представників Євросоюзу, що Україна вже втратила 9,8 ГВт потужності після останнього обстрілу гідроелектростанцій. Тому ми не маємо генерації, ми не можемо максимально покрити імпортом наші потреби», – сказав Попенко.

Він також зазначив, що покращення ситуації очікується у вересні. А до цього буде відключення світла по 6-8 годин.

«Два енергоблоки атомних станцій, які зараз поставили на ремонт, повернуться не раніше кінця серпня, тобто ситуація вирівняється десь на вересень. Я думаю, у вересні ми навіть спробуємо більше дати в мережу. А до цього періоду ситуація не зміниться», – вважає експерт.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше за обсяги уведення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев за даними держслужби статистики.

У регіональному розрізі лідерами за закінченим житловим будівництвом залишаються Київська область та Київ, на долю яких припадає 32% уведеного в експлуатацію житла, а також області на західній частині України із часткою 40%. Найменший показник – у регіонах з активними бойовими діями та наближених до фронту: Донецькій, Херсонській, Миколаївській областях.

Джерело