Реєстрація /

Подія дня: протести на місці демонтажу будівлі «Квіти України»

В Києві місцеві мешканці обурені рішенням демонтувати фасад будівлі, зведеної у 1980-х роках

У понеділок, 12 липня, в Києві відбулися стихійні протести на місці будівельник робіт на вул. Січових Стрільців, 49. Тут розташована будівля «Квіти України» – магазину-оранжереї, яка була передана під реконтрукцію.

За тиждень до подій стало відомо, що забудовник планує знести фасад «Квітів України», а саму будівлю переобладнати під офісний центр з надбудовою.

Будинок зведений у 1983-1985 роки за проектом народного архітектора України Миколи Левчука, проте цьому проекту в стилі радянського модернизму так і не було надано статус памятки архітектури.

демонтаж Квіти України
Фото facebook.com/zaborona

Першим кроком стало зрізання винограду, який оплітав фасад будівлі, а вже 12 липня розпочався демонтаж фасаду та вітражів. На місці майбутнього офісного центру запрацював екскаватор, який швидко розтрощив на уламки частину фасаду.

демонтаж Квіти України
Фото facebook.com/zaborona

Будівльні роботи були припинені після того, як група мешканців та активістів зламала паркан та заблокувала будівельну техніку. В ніч з 12 на 13 липня на місці будівництва залишилась частина протестуючих, щоб не дати завершити демонтаж.

демонтаж Квіти України
Фото facebook.com/zaborona

 

З критикою на адресу київської влади в зв'язку з демонтажем «Квітів України» вже висловилась низка публічних діячів. З високопосадовців міністр культури Олександр Ткаченко закликав зупинити будівництво: «Роботи з демонтажу будівлі «Квіти України» необхідно негайно зупинити. Солідарний з позицією громадськості. Хоч забудовник відмовляється це робити і наполягає на своєму, хотів би звернути увагу, що допоки є сумніви щодо законності містобудівних умов і обмежень – початок будь-яких будівельних чи демонтажних робіт є неправомірним. До того ж зупинка має тривати до вирішення питання про надання охоронного статусу, на якому наполягають активісти».

Джерело

Теґи