Реєстрація /

Олександрівську лікарню хочуть перейменувати

Вже є нова назва.

Депутатка Київської міської ради Олеся Пинзеник звернулась до Київського міського голови Віталія Кличка з проханням підтримати пропозицію щодо перейменування Олександрівської клінічної лікарні на Свято-Михайлівську, та відповідно погодити проведення електронного рейтингового голосування серед мешканців. 

Ініціативу щодо перейменування  було підтримано істориками та представниками громадськості. 

Як зазначила Олеся Пинзеник, архістратиг Михаїл упродовж останнього тисячоліття вважається покровителем та захисником Києва. 

«У 1874 році в Києві міська клінічна лікарня отримала назву – Олександрівська. Лікарня була названа на честь царевича Олександра, як шана майбутньому російському імператору Олександру III. Ця назва була підібрана так, щоб саме існування цього медичного закладу завдячувало російській імперії. Герб Олександра III і досі є символом Олександрівської лікарні та активно використовується у публічному просторі. Це підтверджує той факт, що російська пропаганда вкорінилась глибше ніж ми уявляли. З метою зменшення інформаційного та культурологічного впливу московського наративу на світогляд киян з’явилась ініціатива перейменувати Олександрівську клінічну лікарню на Свято-Михайлівську», – розповіла Олеся Пинзеник.

Депутатка додала, що наразі твориться нова доба української історії. Важливо крок за кроком відновлювати нашу українську ідентичність, яка була притаманна українському народу до початку примусового впливу російської імперії.

Раніше повідомлялося, що біля станції метро «Шулявська» демонтували МАФи та розпочали капремонт скверу.

Джерело