Реєстрація /

Назвали суму хабарів в світовому будівельному бізнесі і в Україні

Сума перевищує 860 мрлд. доларів США на рік.

Будівельний бізнес вважається однією з найбільш корупційних сфер світової економіки, в якій сума хабарів перевищує 860 млрд. доларів на рік. В Україні ж, за даними міжнародної компанії PwC, за підсумками 2018 року загальний рівень корупції та хабарництва склав більше 73%, що майже на 20% перевищує показники 2016 року.

Про це, посилаючись на дослідження аудиторської компанії Grant Thornton, повідомила Ольга Соловей, співзасновник і керуючий партнер Українського клубу нерухомості (URE Club).

«За підсумками 2018 року через корупцію в будівельному бізнесі фінансові втрати економіки України склали близько 0,5 млрд. доларів», – зазначила експерт.

Ольга Соловей нагадала, що за результатами минулорічного анонімного дослідження, проведеного Українським клубом нерухомості, 47,8% респондентів відзначили істотне збільшення рівня корупції в Україні. При цьому, понад 70% представників будівельної сфери головним її джерелом назвали держоргани, контролюючу галузь.

Так високий рівень корупційної складової при отриманні погоджень і дозволів відзначили 82,6% опитаних, 78,3% відзначили факти корупції при отриманні заключних дозволів, а 74% учасників опитування підтвердили корупційні прояви при здачі об'єктів в експлуатацію.

«Учасники ринку в один голос говорять, що необхідно боротися з корупцією, але в той же час мало хто наважується оголошувати факти корупції, з якими стикається. Компанії не готові і не можуть поодинці боротися з цим явищем. Необхідний громадський резонанс, об'єднання девелоперів і напрацювання дієвих механізмів, які зруйнували б прогнилу систему», – зазначила вона.

Джерело