Реєстрація /

Майже 60% українців перестали платити за газ вчасно

Це несе в собі низку ризиків.

У жовтні цього року кількість домогосподарств з боргами за спожитий газ зросла до 60% в порівнянні з попередніми періодами.

Про це повідомили в Асоціації постачальників енергоресурсів (АПЕ).

«З огляду на, що протягом літа – початку осені споживачі поступово погашали борги, накопичені за попередній опалювальний сезон, а вересень відрізнявся низьким споживанням, то ситуація... виглядала більш оптимістично. Зараз же, за підсумками жовтня, ситуація з оплатою ресурсу стрімко погіршується», – розповів перший заступник голови правління асоціації Євген Нацвін-Степанов.

В асоціації вважають, що в разі непогашення боргів за газ і ЖКП в розпал опалювального періоду може настати колапс комунальної системи.

Зниження рівня розрахунків спровокувала, зокрема, заборона на відключення боржників і штрафи через карантину. Це обмеження прописано в законі №530-IX.

При цьому частка газових боргів є найзначнішою в структурі заборгованості населення за комуналку.

«За даними Держстату, борг населення за спожитий газ і його доставку на початок жовтня 2020 го перевищив 21,1 млрд грн із загального боргу населення за ЖКП в обсязі 54,3 млрд грн. При цьому борги за тепло і гарячу воду станом на 30 вересня склали 16,3 млрд, за поставку і розподіл електроенергії – 4,98 млрд грн», – розповів Нацвін-Степанов.

Стаття по темі: Коронавірус і ринок нерухомості Києва: що відбувається і що буде далі

Нагадаємо, промислові споживачі можуть обирати постачальника природного газу та купувати у нього блакитне паливо за вільними цінами. 

Раніше повідодлялося, що у квітні 2020 року оптова ціна на газ для потреб населення знизилась до 2,9 грн за кубометр, що на 15% менше, ніж у березні та на 38%, починаючи з січня.

Джерело