Реєстрація /

Лічильники тепла тепер можуть встановлювати мешканці навіть старих будинків

Українці економитимуть.

Тепер встановлення теплолічильників можливе і в старих будинках. 

Уряд прийняв постанову «Про затвердження Порядку визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів – розподілювачів теплової енергії». Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Урядовець пояснив, що раніше індивідуальний (поквартирний) облік був доступний лише для мешканців будинків з горизонтальною системою опалення, а мешканці старих будинків, де відсутня технічна можливість встановити індивідуальний лічильник, сплачували за обсяг тепла, яке споживала вся будівля за комерційним будинковим вузлом, а спожита енергія ділилася пропорційно площі на всіх. І всі платили однаково.

«Відтепер власники квартир, які встановлять квартирні лічильники (при горизонтальній розводці інженерних мереж у будинку) або прилади-розподілювачі на опалювальні прилади (при вертикальній розводці), зможуть регулювати температуру в своїх помешканнях, заощаджувати тепло і платити виключно за власним лічильником, а не за перевитрати недбалого сусіда. Доплата складе лише за обігрів загальних місць користування та допоміжних приміщень відповідно до площі їх квартири. Це загальноєвропейська практика», – сказав Зубко.

Стаття по темі: ЕСКО-проекти: перепони на шляху реалізації і перспективи

Для системи обліку за допомогою приладів-розподілювачів необхідно, щоб їх встановили не менше як 50% мешканців багатоквартирного будинку. Оплата встановлення такої системи здійснюється коштом споживачів – власників квартири.

Джерело