Реєстрація /

КП «Плесо»: інформація про масове видалення вікових дерев на острові Оболонський – маніпуляція

Острів був створений штучно в 1970–1980-х роках.

Комунальне підприємство «Плесо» як замовник робіт з облаштування острова Оболонський закликає екоактивістів не поширювати неправдиву інформацію про нову рекреаційну зону. Зокрема, щодо нібито масової вирубки вікових дерев під час облаштування острова, яка не відповідає дійсності. Про це повідомляє комунальне підприємство «Плесо».

Нещодавно в мережі Інтернет активно поширювався допис про те, що під час облаштування острова Оболонський нібито незаконно знищили близько 200 вікових дерев. Ця інформація є маніпуляцією та не відповідає дійсності.

Середній вік видалених аварійних і сухостійних дерев становить до 40 років, що пояснюється відносно молодим віком самого острова. Так, за даними звіту Інституту археології НАН України, острів Оболонський був створений штучно під час забудови Оболонського масиву в 1970–1980-х роках.

Видалення аварійних і сухостійних дерев здійснили для запобігання травмуванню відвідувачів острову під час поривів вітру та відбувалося після відповідних обстежень спеціальною комісією, до складу якої входили представники Державної екологічної інспекції Столичного округу, Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА та КО «Київзеленбуд».

Замість видалених аварійних та сухостійних дерев на острові Оболонський висадили нові зелені насадження – майже 900 дерев та 7 000 кущів, серед яких: туї, ялівці, яблуні, горобина, бузина, барбарис та дерен.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

У регіональному розрізі лідерами із закінченого домобудування залишаються Київська область та Київ, на частку яких припадає 32% введеного в експлуатацію житла, а також області на західній частині України з часткою 40%. Найменший показник у регіонах з активними бойовими діями та наближеними до фронту: Донецькою, Херсонською, Миколаївською областями.

Джерело