Реєстрація /

Коли переводити годинник на зимовий час в Україні в 2019 році: будемо спати на годину довше

Зимовий час в Україні в 2019 році настане 27 жовтня

У 2019 році Україна переводить годинники на зимовий час 27 жовтня. В ніч з суботи на неділю стрілки годинника необхідно перевести на годину назад. Тобто зимовий час в Україні в 2019 році вступить в силу в 4.00 27 жовтня – стрілки переводяться назад на 3.00. Говорячи простою мовою, в неділю 27 жовтня ми зможемо поспати на 1 годину довше.

Переведення годинника на зимовий час восени (і відповідно на літній час навесні) не є загальноприйнятим у всьому світі. Зимовий і літній час були впроваджені ще в XIX столітті, коли у Франції почали економити на освітленні вулиць і будинків. У першій половині XX століття переведення стрілок було підтримане десятками країн, в тому числі і колишнім СРСР, як розумний захід з економії коштів. Близько 100 країн світу двічі на рік переводять стрілки на зимовий і літній час.

Є як прихильники, так і противники переведення годинників на зимовий і літній час. У відповідь на економічні аргументи фізіологи відзначають, що переведення стрілок двічі на рік негативно впливає на сон і загальне самопочуття людей, особливо дітей і людей з хронічними захворюваннями.

В Україні близько 10 років тому виникала публічна дискусія про необхідність літнього та зимового часу, пропонувалося законодавчо скасувати переведення стрілок на годину назад восени і на годину вперед навесні. Через те, що наша країна розтягнута по широті (більше 1000 км), скасування зимового і літнього часу призвело б до того, що, наприклад, в Західній Україні школярам довелося б виходити на навчання в глибоких сутінках – світанок там настає пізніше.

Стаття по темі: Що зміниться з 1 жовтня в Україні: нові гроші, код IBAN і суворі правила видачі субсидій

На даний момент переведення стрілок на зимовий час є досить умовним. Більшість українців користується електронними гаджетами, які перейдуть на зимовий час 27 жовтня автоматично. Найчастіше смартфони і мобільні телефони орієнтуються на час оператора, а комп'ютери, планшети та ноутбуки запрограмовані на роки вперед.

Власноруч переводити стрілки на годину тому 27 жовтня доведеться на звичайних годинниках, а також на бортових комп'ютерах автомобілів (якщо вони не «прив'язані» до мережі мобільного оператора).

Джерело

Теґи