Реєстрація /

КМДА просить Верховну Раду прискорити прийняття закону про захист пам’яток архітектури

Законопроекту вже рік.

Київська міська державна адміністрація закликає Верховну Раду прискорити прийняття у другому читанні законопроекту № 8202 «Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини».

Про це сказав директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

«Уже майже рік, як законопроект було прийнято у першому читанні. Документ був доопрацьований, пройшов профільний комітет, вже кілька місяців, як готовий до прийняття у другому читанні. Мова йде не тільки про збереження пам’яток у Києві, мова йде про всі українські міста, де є об’єкти охорони культурної спадщини – їх близько 400. Усюди ситуація однакова, і її треба міняти», – наголосив Олександр Никоряк.

Він додав, що, серед іншого, законопроектом передбачено, що для юридичних і фізичних осіб штрафи будуть однакові, більш того, вони будуть значно збільшені – з 1,7 тис. грн – 170 тис. грн. до 170 тис. грн. – 510 тис. грн.

Стаття по темі: Що буде з аварійними будинками в Києві?

Окрім того, буде започаткована можливість викупу пам’ятки у комунальну власність. Наразі пам’ятка, навіть місцевого значення, може бути викуплена винятково до державної власності. 

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект № 8202 «Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини».

Джерело

Теґи