Реєстрація /

Київрада засуджує чергову спробу продати берег Микільської Слобідки

Стартова ціна вказаних об’єктів не дає підстав говорити про крайню потребу їх відчуження.

Київська міська рада засуджує чергову спробу державного банку «Ощадбанк» продати берег Микільської Слобідки. Наразі черговий аукціон призначено на 15 травня.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київради Володимир Бондаренко, стартова ціна вказаних об’єктів не дає підстав говорити про крайню потребу їх відчуження з економічною вигодою саме під час дії в Україні воєнного стану. Проте вказані території є апріорі конфліктними для їх використання потенційними покупцями.

«Наразі ці ділянки утворюють цілісну берегову лінію із зоною відпочинку, пляжем, скейт-парком, баскетбольним майданчиком і зеленою зоною. На вимогу киян у 2018-2021 роках Київрада підтримала створення парку «Микільська Слобідка», і для цього ще у 2019 році прийняла рішення про викуп трьох ділянок площею понад 6 гектарів. За результатами переговорів прийняли рішення про затвердження розміру викупної ціни вказаних земельних ділянок у сумі 182,84 мільйона гривень. І у 2021 році Київрада ухвалила чергове рішення, яким підтвердила намагання викупити ці ділянки для потреб киян. На момент підготовки цього рішення «Ощадбанк» листами запевнив, що готовий розглянути повідомлення про прийняте рішення щодо надання своєї згоди для проведення переговорів стосовно умов викупу земельних ділянок. Утім, наразі бачимо інше намагання – продати ці ділянки у приватну власність, чим породити новий етап конфлікту навколо їх можливої забудови», – розповів Володимир Бондаренко.

Він наголосив, що у 2023 році Київрада надала вказаним земельним ділянкам статус парку, проте їх продаж на аукціоні з цільовим призначенням 03.15 «Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови» робить неможливим створення парку «Микільська Слобідка».

«Зважаючи на складну нинішню ситуацію Києва з використанням коштів місцевого бюджету, спричинену введенням у країні воєнного стану, територіальна громада міста в особі Київської міської ради позбавлена можливості викупити зазначені земельні ділянки на відкритих торгах. Київрада вже зверталась до «Ощадбанку», щоб не допустити продажу цих ділянок щонайменше до завершення воєнного стану, а за можливості – вжити заходи щодо передачі вказаних земельних ділянок до власності територіальної громади столиці для створення спортивно-рекреаційних зон, як того вимагають кияни. Тому позиція Київської міської ради щодо цих земельних ділянок беззаперечна і лише одна: жодної забудови на цих територіях бути не може! Це мають зрозуміти зацікавлені у придбанні вказаних ділянок потенційні покупці-інвестори. Максимум, який може дозволити територіальна громада Києва, – це використання вказаних земельних ділянок в якості зелених зон. «Сигнальні прапорці» вже виставлено: навіть якщо вказані землі будуть продані, Київрада та її виконавчий орган не погодять на них жодних будівельних робіт», – додав Володимир Бондаренко.

Раніше повідомлялося, що у Київській області повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності вже відновили майже 17 тис. об'єктів. Основна частина, 15,3 тис. будинків, це приватні та багатоквартирні будинки.

Джерело

Теґи