Реєстрація /

Київ витрачатиме більше грошей на співфінансування капітального ремонту житлових будинків

Деякі види робіт фінансуватимуть на 90%.

Депутати Київради вирішили зменшити затрати мешканців при співфінансуванні капітального ремонту житлових будинків.

Наразі у столиці діє програма співфінансування 70/30, яка передбачає реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та технічне переоснащення для будинків, які експлуатуються більше 10 років. Відтак співвласники вкладають лише 30 % вартості робіт, решта – за кошти бюджету міста. Прийняте сьогодні рішення передбачає збільшення відсотку витрат з головного кошторису столиці на окремі види робіт.

«Тепер місто на проведення капітальних ремонтів, технічне переоснащення ліфтів та ліфтового обладнання виділятиме 95%. Решту 5% – за громадянами. Це абсолютно правильний крок, адже ремонт ліфту або його повна заміна коштує понад мільйон гривень. Такі кошти зібрати громадянам – нереально. Що стосується капітального ремонту покрівлі запропонована така градація: 90% – від міста, 10% – від мешканців. Таким чином кияни зможуть суттєво покращити свій житловий фонд. Рішення стосуватиметься як ОСББ і ЖБК, так і будинків комунальної власності», – наголосив депутат Київради Святослав Кутняк.

Читайте також: За скільки реально купити квартиру в Києві в 2018 році

Окрім того, змінено схему співфінансування реконструкції, капітального ремонту, технічного переоснащення інженерних мереж (у тому числі насосні та ІТП). Місто на ці види робіт виділятиме 85% коштів, решту 15% – мають знайти мешканці будинку. 

Рішення почне діяти з 1 січня 2019 року.
 

Джерело