Реєстрація /

Київ на п’ятому місці серед східно-європейських столиць за забезпеченістю ТРЦ

Протягом 5 років у Києві активно будували нові обʼєкти.

Київ займає п’яте місце у Східній Європі з показником у 562 кв. м. торгових площ на тисячу мешканців.

Згідно з інформацією across-magazine, у 2023 році лідируючі позиції із щільністю близько 876 кв. м торгових площ на тисячу мешканців займає місто Прага. Загалом у столиці Чехії доступно 1,1 млн кв. м торгових площ у вигляді торгових центрів, рітефйл-парків, гіпермаркетів та аутлет-магазинів. Це майже 1 кв. м на одного мешканця. Друге місце після Праги посідає Варшава із показником 826 кв. м на тисячу мешканців польської столиці. Далі йде Бухарест, який може похвалитися показником 666 кв. м торгових площ. Нарешті, Будапешт посідає четверте місце з насиченістю 619 кв. м на тисячу мешканців. 

Однак, як зазначається у дослідженні RegioData, час та темпи будівництва нових торгових площ у європейських країнах суттєво відрізняються. Зокрема, у Празі пік будівництва нових ТРЦ випав на 1997 рік, коли було запроваджено 124 000 кв. Потім темпи сповільнилися до 2005 року, коли за майже десять років було додано ще лише 123 тисячі кв. м торгових площ. Але через пандемію за останні три роки в столиці Чехії в експлуатацію було введено ще менше – всього 10 000 м2 додаткових площ. Інша столиця – Будапешт також досягла пікових значень до кінця минулого тисячоліття. У Варшаві ажіотаж будівництва нових ТРЦ було відзначено у 2002 році, коли відкрилось найбільше торгових центрів загальною площею 221 000 кв. м. Але оскільки всі три країни, Чехія, Польща та Угорщина, особливо сильно постраждали від кризи нерухомості в 2008 році, більшість проектів ТРЦ було відкладено або скасовано. Тоді як у столиці України протягом останніх 5 років перед війною було запроваджено найбільшу кількість нових торгових площ.

На відміну від столиць Східної та Південно-Східної Європи, класичні мегаполіси в Західній Європі, такі як Барселона, Париж і Лондон, завжди покладалися на свою торгову структуру, ігноруючи розширення існуючих торгових центрів. Тому в більшості міст Західної Європи зараз частка торгових центрів досягає максимум 25%, тоді як у містах Східної та Південно-Східної Європи ця величина легко може перевищити 50% загального обсягу торгових площ. Внаслідок чого за насиченістю торговими площами Лондон чи Мілан становлять лише одну восьму від показників Праги чи Варшави, або приблизно 0,11 кв. м на одного мешканця.

Проте, як зазначають міжнародні експерти, індустрія торгових центрів знову демонструє ознаки руху після застою під час пандемії. На різних стадіях реалізації зараз перебувають близько 200 проектів торгових центрів у всій Європі. Наприклад, у Мілані вже будується найбільший у Європі торговий центр Westfield Milano загальною площею 155 000 кв. м. У Косові на стадії планування знаходиться великий проект із торговим центром Prishtina Mall на 114 000 кв. м торгових площ. У Польщі та Німеччині на кожен із найближчих років заплановано понад 400 000 кв. м додаткових торгових площ у ТРЦ.

трц

 

Раніше повідомлялося, що після війни прибуток девелоперів зміниться.

Джерело