Реєстрація /

Кіберполіція затримала рейдерів, які заволоділи тисячею об'єктів нерухомості

Спільником міг бути чиновник.

Кіберполіція в Україні затримала групу хакерів, які за попередніми оцінками незаконно заволоділи нерухомістю на сотні мільйонів гривень.

Про це повідомила прес-служба Міністерства внутрішніх справ.

Зловмисники розсилали заражені вірусом листи чиновникам, які мають доступ до державних реєстрів. В результаті чого отримували можливість дистанційно керувати їх комп'ютерами. Крім того, вірус надавав їм доступ до електронного цифрового ключа користувача, а також паролю до нього. Цього достатньо, щоб внести зміни в дані Держреєстра.

Тести листів ретельно готувалися. А багато навіть відправлялися від імені реальних користувачів – з раніше заражених комп'ютерів.

За такою схемою шахраї встигли перереєструвати на третіх осіб понад тисячу об'єктів нерухомості. Які потім були перепродані.

У кіберполіції також відзначають, що хакери робили нетривіальні запобіжні заходи. Вся використовувана ними техніка зберігалася в схованці в лісосмузі під Києвом. При цьому до мережі інтернет вони підключалися за допомогою смартфона, кожен раз знищуючи використану в ході сеансу сім-карту.

В організації масштабної рейдерської схеми правоохоронці підозрюють колишнього співробітника Державної виконавчої служби. Також в групу входили ще 4 працівники відомства. А схема успішно працювала 4 останніх роки.

Всім затриманим пред'явлені звинувачення за чотирма статтями кримінального кодексу.

Стаття по темі: Фальшиві документи на нерухомість: як зрозуміти, що з документами не все чисто

Раніше повідомлялося, що рішенням Господарського суду Києва земельну ділянку по вул. Електриків, 20-А в Подільському районі Києва (Рибальський острів) площею понад 1,8 га було повернуто в комунальну власність столиці. Раніше, в 2017 році, ця ділянка перейшла у володіння фізособи, проте в ході розслідування було встановлено, що Київрада рішення про передачу ділянки в приватну власність не приймав.

Джерело