Реєстрація /

Інструменти держрегулювання в будівництві рекомендовано скасувати чи оптимізувати

Почали відповідну роботу.

Міжвідомча робоча група з дерегуляції рекомендувала скасувати чи оптимізувати майже 75% інструментів держрегулювання в сфері будівництва, якими опікується Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Таке рішення було ухвалено на засіданні групи. 

Про це повідомило Міністерство економіки України.

Зокрема, МРГ рекомендує скасувати надання дозволу на переобладнання і перепланування жилих будинків та приміщень, якщо не йдеться про втручання в несучі конструкції та інженерні системи. Зазначається, що наразі такі дозволи видають виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

«Також рекомендовано скасувати низку інструментів, що стосуються самочинно збудованих об’єктів, право власності на які визнав суд. Натомість, щоб гарантувати законність та безпечність таких будівель, пропонується запровадити вимоги щодо перевірки таких споруд на дотримання будівельних норм ще на стадії судового розгляду», – повідомили в міністерстві.

Згідно з даними Мінекономіки, МРГ також запропонувала оптимізувати та осучаснити: 

  • проектну документацію на будівництво;
  • декларацію про готовність об’єкта до експлуатації;
  • сертифікат про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта; 
  • рішення про присвоєння адреси об’єкту будівництва, об’єкту нерухомого майна;
  • витяг з містобудівної документації;
  • кадастрову довідку з містобудівного кадастру та ін.

Зазначається, що таке рішення полегшить життя, як бізнесу, так і громадянам, адже сьогодні відповідні дозволи та погодження мають отримувати, як юридичні, так і фізичні особи.

Раніше повідомлялося, на Подолі знесли будинок, якому 200 років.

Джерело

Теґи