Реєстрація /

Експерт знайшов рішення проблеми з довгобудами

Потрібно залучати до проблеми місцеву владу.

Українські недобудови пропонують передати на баланс місцевій владі, щоб ті їх могли запропонувати забудовникам добудувати. Як розповів UBR.ua екс-заступник міністра регіонального розвитку, президент Конфедерація будівельників України (КБУ) Лев Парцхаладзе, головне, що необхідно для вирішення питання довгобудів в Україні – це ініціатива місцевої влади в кожному окремо взятому місті.

«Без цього добудовування таких об'єктів за рахунок самих же інвесторів або викупу іншим забудовником так і будуть одиничними випадками. Винятками з правила. Місцева влада повинна брати ініціативу в свої руки і захищати інтереси інвесторів – тих людей, які вклали свої кошти в об'єкт будівництва. Тому що це жителі або майбутні мешканці їх міста, про яких треба дбати», – говорить Парцхаладзе.

За його словами, зараз місцева влада не має повноважень для прийняття рішень про добудову проблемних об'єктів.

Зараз є законопроект, який повинен ввести механізм завершення проблемних об'єктів, в будівництво яких залучалися кошти фізичних осіб-вкладників. Зокрема, наділити органи місцевої влади відповідними повноваженнями для можливості їх добудови та контролю за цим процесом.

Документ пропонує діяти за принципом банкрутства забудовників, які допустили заморозку об'єкта, і передавати їх недобудови місцевим органам влади. Поки закон не прийнятий.

Стаття по темі: Зміни законодавства в сфері нерухомості: що треба знати для укладання угоди купівлі-продажу в Україні

Раніше повідомлялося, що будівельна галузь увійшла в трійку лідерів серед сфер та видів діяльності, в які було вкладено найбільше капітальних інвестицій за підсумками минулого року. У трійку найбільших за об’ємами інвестицій галузей України в 2018 році також увійшли промисловість і сільське господарство.

Джерело