Реєстрація /

Девелопери вважають найпрогресивнішою з реформ житлового сектора – ліквідацію ДАБІ

Найбільший ефект має усунення чиновників від ухвалення рішень.

Найпрогресивніша з реформ житлового сектору – це заміна Державно-архітектурної будівельної інспекції на нову Державну інспекцію архітектури та містобудування.

Про це 100realty.ua розповів Євген Фаворов, голова правління Української асоціації девелоперів.

Найбільший ефект має усунення чиновників від прийняття рішень та відповідна автоматизація видачі будівельної документації через Єдину державну систему у сфері будівництва. Завдяки цьому вдалося значно знизити можливість корупційних дій та прискорити опрацювання документів.

За словами експерта, девелопери дуже задоволені новими правилами роботи і з нетерпінням чекають, коли буде також остаточно автоматизовано видачу документів на великі об'єкти класу наслідків СС3.

Наступним кроком має бути поширення такої автоматизації на видачу містобудівних умов та обмежень. Взагалі цей документ містить дані, зазначені в раніше затвердженій містобудівній документації: генеральному плані, плані зонування, детальних планах територій тощо. Тобто має бути просто випискою з неї.

«Водночас, досі використовується неправомірна практика органів місцевого самоврядування до маніпулювання процесом видачі МУО (містобудівних умов та обмежень - ред.), коли у ручному режимі встановлюється містобудівна функція земельної ділянки та припустиме будівництво на ній. На щастя, сьогодні є політична воля для розриву цього порочного кола, і робота з автоматизації процесу та усунення особистої взаємодії між бізнесом та чиновником вже активно ведеться», – сказав Євген Фаворов.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни.

Джерело