Реєстрація /

Архітектори пояснили, чому ізраєльській варіант захисту житла від ракет не підходить

В Україні інші умови.

«Створення безпечної зони всередині квартири або «безпечних кімнат» на кшталт ізраїльського варіанту для України не є ефективним, адже розмір України у рази більший, ніж Ізраїлю, і час льоту ракети становить 20-60 хвилин, а не 30 секунд», – коментує Анна Іскіердо, архітектор, креативна директорка проєктної компанії АІММ. 

Правило двох стін також не підходить, оскільки частіше за все це гардероб або ванна кімната, а тому існує небезпека завалення чи поранення падаючими речами або кахелем. А найголовніше – неможливо зручно розмістити всіх членів родини на тривалий період.

Тому в нових будівлях архітектори пропонують створювати безпечні зони за межами квартири на поверсі.

«Для короткотривалого перебування під час повітряної тривоги може підійти внутрішній коридор та ліфтовий хол на поверсі. Окремо може бути запроектована захищена кімната на поверсі в центрі планування в складі сходово-ліфтових вузлів», – додає Анна Іскіердо. 

А от безпечні зони в підземних поверхах підійдуть як для майбутніх будівель, так і для існуючих. Для цього їх потрібно переобладнати та створити умови для довготривалого перебування там людей: розчистити приміщення, прокласти додаткові мережі 220В та мережу WiFi, організувати додаткові виходи. А у разі неможливості підключитись до мереж каналізації, виділити приміщення з біотуалетом, розрахованим на декілька днів на мешканців будинку.

квартираквартираквартира

Раніше з територій будинків, зруйнованих обстрілами, вивезли будівельні відходи.

Джерело