Реєстрація /

Оренда торгових площ у Києві дорожчає

Договори з фіксованим валютним курсом зникають.

Максимальна орендна ставка в торгових центрах Києва в першому кварталі 2017 року збільшилася на 4,5% і склала 815 дол. за кв. м в рік (без урахування ПДВ і операційних витрат). Про це повідомили аналітики компанії JLL (Україна).

При цьому індивідуальні домовленості про фіксацію курсу долара, які спостерігалися у 2014-2016 роках, практично повністю поступилися місцем новим договорам оренди із зазначенням ринкової орендної ставки в іноземній валюті.

«Ріст орендних ставок зумовлений відновленням споживчого ринку, збільшенням активності рітейлерів – як українських, так і міжнародних, а також зменшенням обсягу вакантних приміщень у торгових центрах на тлі нульового введення об'єктів. У першому кварталі спостерігався ріст попиту зі сторони локальних рітейлерів і відновлення активності іноземних торгових операторів, що, разом з відсутністю нової пропозиції, призвело до зниження частки вільних площ», – зазначила Маріанна Ігнатьєва, аналітик компанії JLL (Україна).

Частка вакантних площ в якісних торгових центрах Києва у першому кварталі 2017 року знизилася на 2,4 п.п., досягнувши 9,7%. Зменшення показника спостерігалося у всіх районах Києва, за винятком Дарницького і Деснянського, а найбільше зниження відбулося у Святошинському районі в результаті поступового заповнення ТРЦ Lavina Mall, введеного в кінці 2016 року.

Нагадаємо, що в Києві готуються до проектування найбільшого для України ТРЦ.