Реєстрація /

В Україні істотно погіршився стан доріг

У наступному році ситуація може погіршитися.

Державне агентство автомобільних доріг України оцінює ситуацію з ямами на дорогах країни як найгіршу за останній час.

Про це заявив голова «Укравтодору» Славомір Новак.

«Це найгірша ситуація, і виникла вона внаслідок того, що в останні роки дороги просто не ремонтувалися. Якщо доріг 170 тис. км, а в рік ремонтувалося 400 км, ось і результат. Не потрібно бути генієм, щоб це зрозуміти», – сказав Новак.

Другим фактором, що вплинув на ситуацію, були погодні умови.

Він не виключив, що у наступному році ситуація може погіршитися.

«Я не хочу нікого обманювати: немає грошей на ямковий ремонт в необхідному обсязі, є проблема у засобах і на середній ремонт. Якщо ми хочемо за 5-10 років вирішити проблеми ям на дорогах, потрібно відремонтувати всю мережу. Якщо ми будемо ремонтувати 5-6 тис. км на рік, добре, через 10 років забудемо про ями, але у нас все одно залишиться проблема з подальшими ремонтами. Цей процес безперервний», – зазначив він.

Також голова «Укравтодору» побоюється, що гроші на капітальні ремонти доріг дадуть пізно і компанія не зможе їх освоїти.

«Якщо нам дадуть ці гроші у другій половині року з умовою освоєння до кінця року – результату не буде. Я можу відразу сказати міністру фінансів: якщо ці гроші нам дадуть у червні з умовою освоєння до кінця року, то краще просто їх не виділяти. Потрібен час для проведення тендера, пошуку підрядника. У розмові з прем'єром я чітко сказав про те, що якщо агентство отримає гроші швидко – вони будуть освоєні, якщо ні, нічого не вийде. Простий вихід з цієї ситуації полягає у тому, щоб кошти переходили на наступний рік. Тоді почати роботи можна буде у цьому році, і продовжити у наступному. Це було б добре, дозволило б плавно перейти до Дорожнього фонду», – сказав він.

Раніше повідомлялося, що у столиці більше не будуть робити ямковий ремонт доріг.