Реєстрація /

Підключення до електричних мереж подорожчало в кілька разів

Це може негативно позначитися на ринку.

Більш ніж в шість разів зросла в цьому році питома вартість нестандартного приєднання до електромереж до рівня 3 тис. 700-11 тис. 300 грн./КВт.

Відповідну постанову ухвалила Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

Нестандартне з'єднання – це коли споживачу потрібна електрична потужність понад 50 кВт або якщо відстань до точки приєднання перевищує 300 метрів по прямій лінії.

На думку НКРЕ, це рішення забезпечить стійке функціонування ринку послуг з приєднання електроустановок до мереж і дозволить поліпшити позиції України в рейтингу Doing Business.

У той же час, представники асоціацій, що об'єднують виробників електроенергії з відновлюваних джерел гостро розкритикували ухвалу. За їхніми даними, прийняття цього документа призведе до підвищення вартості приєднання сонячних і вітряних електростанцій в кілька разів, що позбавить проекти інвестиційної привабливості.

Підвищення вартості приєднання до електричних мереж, може привести також до колапсу будівельного ринку України. На думку голови правління ВАТ «ХК «Київміськбуд» Ігоря Кушніра, такий захід може стати причиною зупинки роботи багатьох будівельних компаній, оскільки підключитися до мереж стало значно дорожче.

«Мережі – одвічний наріжний камінь в роботі будь-якого забудовника. Крім того, що нас змушують їх прокладати, за рахунок чого забудовники несуть надмірне фінансове навантаження, так і питання підключення теж далеко не просте. На кожен об'єкт існує договір про приєднання до мереж, до якого додаються техумови. На їх підставі забудовник розробляє проектну документацію, яка потім затверджується енергетичним монополістом. Після затвердження це ж підприємство формує технічне рішення до будівництва і платіжку з сумою за приєднання до мереж. Ці цифри з шістьма нулями перевірити чи перерахувати, ґрунтуючись на якихось даних, неможливо. Хочеш будувати – плати. А тепер цю вартість підключення підняли в кілька разів! При цьому треба не забувати, що своїх грошей у забудовників немає. Боюся навіть подумати про те, у скільки разів може вирости ціна квадратного метра! Фактично, забудовники не зможуть працювати, це призведе до колапсу всього будівельного ринку. Якщо це збільшення справді остаточно затвердять, по всій країні з’являться тисячі недобудов», – сказав Кушнір.

Раніше повідомлялося, що мешканці Києва наростили борг за електроенергію.