Реєстрація /

Озеро на Позняках може затопити підвали багатоповерхівок

Рівень води піднявся.

Озеро Сонячне на Позняках у столиці переповнилося водою і може затопити підвали багатоповерхівок.

У КП «Плесо» повідомили, що озеро може наповнюватися водою через роботи на сусідньому озері Гарячка, воно територіально знаходиться вище, але поруч. Крім того, недалеко від Сонячного йде будівництво великого комплексного супермаркету.

«У них є проект водовідвідної труби з озера Сонячне в Дарницький меліоративний канал, по якому вода йде в Дніпро. Забудовники супермаркету повинні цей проект затвердити і побудувати новий канал. Але вони роблять все це дуже повільно. А їх будівництво, скоріше за все, пошкодило старі водовідвідні системи», – пояснили в «Плесо».

На підприємстві не виключають, що через неробочий стан цієї труби вода не може йти з Сонячного.

«У кол-центр мерії люди звертаються щодо затоплення водою підвалів будинків, які знаходяться біля озера. Також зверталися власники ресторанів, чиї помешкання вже страждають через підтоплення, але вони повинні розуміти, що зводять свої об'єкти на березі озера», – кажуть комунальники.

Також вони додають, що пропускну трубу будівельники супермаркету повинні доробити. Інакше навесні можуть виникнути серйозні проблеми техногенного характеру, і територія може серйозно постраждати від затоплення.

«У понеділок відбудеться виїзна нарада комісії з вивчення ситуації на озері Сонячному. До неї увійдуть фахівці екоінспекції, будівельники супермаркету, Дарницької РДА. Ми повинні встановити точний рівень підйому води в Сонячному і визначитися, як виправляти цю проблему. Також перевіримо інформацію з приводу затоплення водою підвалів житлових будинків», – повідомила заступник гендиректора КП «Плесо» Олександра Борисова.

Раніше повідомлялося, що у озеро Коник на Жуковому острові зливають небезпечні відходи.