Реєстрація /

За неправильну оцінку нерухомого майна експерт заплатить майже 37 мільйонів гривень

Оцінювали будівлю річкового порту.

Директор ПП «Агенція нерухомості та оцінки «Стандарт» має відшкодувати 36 млн. 99 тис. грн. КП «Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд Києва».

Про це свідчить рішення Святошинського райсуду Києва.

Відзначається, що у 2011 році комунальне підприємство уклало договір з агенцією на проведення незалежної експертної оцінки.

Мова йшла про оцінку двоповерхової адміністративної будівлі управління Київського річкового порту, загальною площею 1 тис. 722 кв. м, яку вирішили знести у зв’язку з будівництвом Подільського моста.

Тому комунальники замовили оцінку будівлі для відшкодування збитків власнику – ПАТ «Київський річковий порт».

Пізніше комунальне підприємство заплатило за знесену будівлю більше78 млн. грн., згідно з висновком оцінювача.

Однак у листопаді 2015 року судова експертиза встановила, що вартість цього майна була тільки 32 млн. грн.

Обвинувачений пояснив, що проводив оцінку в обмежені строки, приблизно за тиждень, і в його практиці це була перша робота.

Звіт щодо вартості будівлі йому запропонувала скласти фізособа-підприємець, ім’я якої в рішенні суду приховано. Ця особа усно повідомила йому вартість будівлі. Відтак обвинувачений керувався цією інформацією.

Крім того, роблячи оцінку будинку, обвинувачений на місцезнаходження об’єкта не виїжджав, а робив дослідження за фото. Договір з комунальними укладав особисто, але потім передав чоловікові, особу якого пригадати не може.

На суді оцінювач повністю визнав свою провину.  

Його засудили до 5 років позбавлення волі із позбавленням обіймати посади, пов’язані із публічними послугами, строком на 3 роки. Водночас суд звільнив його від відбуття покарання з іспитовим терміном на 2 роки.

Також суд задовольнив цивільний позов прокуратури Києва про стягнення з засудженого 36 млн. 99 тис. грн. шкоди, завданої комунальному підприємству.

Раніше повідомлялося, що  хочуть контролювати якість оцінки нерухомості.