Реєстрація /

На Чорнобильській АЕС розпочався новий етап будівництва арки

Роботи планують завершити до кінця 2017 року.

Українські будівельники, відповідальні за огороджувальний контур Нового безпечного конфайнмента (арки) на ЧАЕС, розпочали другий етап робіт всередині саркофага. Їхнє завдання – зміцнити аварійні конструкції та звести залізобетонні стіни, які герметично закриють арку з обох сторін. Про це повідомляють у компанії «Укрбуд», яка виконує зазначені роботи.

Для цього фахівцям довелося демонтувати близько 1 тис. 800 м куб. старого технологічного обладнання та бетону, які залишалися всередині четвертого енергоблоку ще з часів аварії 1986 року. При цьому робота велася на одній з найнебезпечніших ділянок Чорнобильської електростанції.

«Це дуже складна робота, яку доводилося виконувати вручну. На деяких ділянках будівельники можуть перебувати лише півгодини за зміну через високе випромінювання. Обсягів тільки післяаварійного бетону, який нам довелося демонтувати на місці встановлення західного торця арки, вистачило б на те, щоб залити 15-тисантиметровим шаром фундаменту ціле футбольне поле. Тільки весь цей бетон доводилося навпаки – сколювати та вивозити, причому в умовах надзвичайно високої радіаційної небезпеки», – пояснює Михайло Бородавко, генеральний директор компанії «Укренергомонтаж».

Добігає кінця і демонтаж старих конструкцій на східній стороні огороджувального контуру. Там з'явиться ще одна залізобетонна стіна, яка герметично закриє арку з іншого боку. Повністю закінчити роботи зі зведення конфайнмента на Чорнобильській АЕС планується до кінця 2017 року. Нове укриття захистить від радіаційного випромінювання на сто років.

Раніше повідомлялося, що щоб завершити будівництво нового укриття на ЧАЕС треба мільярди євро.