Реєстрація /

ЖЕКи розсилають листи з погрозою виселити з квартири за борги

Юристи заспокоюють, що зробити це буде складно.

У Києві почастішали випадки розсилання ЖЕКами листів з погрозами про конфіскацію майна та арешту житла у випадку великої заборгованості за комунальні послуги.

Юристи заспокоюють: просто прийти і виселити з приватизованої квартири ЖЕКи не мають права. Але подати в суд на боржника можуть.

«На сьогоднішній день Житловим кодексом, який діє в Україні, не передбачено виселення на підставі того, що є заборгованість по комунальних послугах. Можуть прийти додому, подивитися майно, яке є, описати його і на реалізацію передати», – говорить юрист Максим Мацко.

В першу чергу державних виконавців зацікавлять банківські рахунки, авто, побутова техніка, меблі. Якщо ж цього недостатньо, тільки тоді вони мають право заарештувати і виставити на торги квартиру.

Житло опиняється в небезпеці, якщо сума несплати перевищує 10 мінімальних зарплат, тобто більше 12 тисяч гривень. Але якщо у квартирі прописані неповнолітні діти, продати її не вдасться.

«На сьогодні таких прецедентів в Україні ще не було, щоб за борги з комунальних послуг забрали житло або накладали арешт. Є окремі випадки, коли накладається арешт на якесь інше майно в рахунок боргу», – заявив начальник Управління житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Сергій Кушнір.

Раніше повідомлялось, що боржники за послуги ЖКГ залишаться в своїх квартирах.