Реєстрація /

На що потрібно звертати увагу при виборі квартири: дизайнер інтер’єру Каліна Алпатова

Про вдалі планування квартир та найкращі варіанти для сімей розповість Каліна Алпатова, дизайнер інтер'єру, професіонал, який має 7 років досвіду у розробці дизайну проєктів квартир, котеджів, клінік, офісних та комерційних приміщень. 

Люди, які планують купувати квартиру, стикаються з різними проблемами при її виборі. У цій статті ми спробуємо розібратися з деталями, які потрібно враховувати під час вибору квартири.

Параметрів вибору майбутньої квартири чимало. Насамперед це надійність забудовника, вартість нерухомості, розташування майбутнього будинку та його технічні характеристики. Проте не менш важливим є і планування квартири, адже саме воно справляє вирішальне враження на вибір покупця. Далі ми розглянемо основні види планування квартир.

Вільне планування

На що потрібно звертати увагу при виборі квартири

Це квартири, які продаються з опорними стінами, що дають можливість створювати широкий простір. При цьому потрібно звертати увагу на кількість вікон. Наприклад, коли у приміщенні з великою площею запроєктовано лише два вікна, то відповідно кімнат багато не зробиш.

Європейське планування

На що потрібно звертати увагу при виборі квартири

Цей варіант планування передбачає собою об'єднання кухні з вітальнею. На сьогодні це один з найпопулярніших і найзручніших планувань. Кухня — місце збору всієї родини та друзів, а в квартирі з маленькою кухнею зустріч гостей стає проблематичною. А в квартирі євроформату це дуже затишно та комфортно.

Квартири з ізольованими кімнатами

На що потрібно звертати увагу при виборі квартири

Сучасні забудовники часто пропонують варіанти квартири, де всі кімнати ізольовані. Це квартири, в яких одна або кілька кімнат виходять у вітальню. Дуже зручний варіант для великих сімей — кожна спальня або ж дитяча будуть ізольовані, при цьому в квартирі залишиться спільний простір.

Квартири з прохідними чи суміжними кімнатами

На що потрібно звертати увагу при виборі квартири

У сучасних новобудовах прохідні кімнати – рідкісний виняток із правил, але у старому фонді їх ще можна зустріти. Це квартири, де потрапити в одну кімнату можна, тільки пройшовши крізь іншу, що викликає дефіцит приватності. У прохідній кімнаті незручно спати, адже нею проходять усі, хто хоче потрапити до туалету, коридору чи на кухню.

Квартири із суміжно-ізольованими кімнатами

Суміжно-ізольовані кімнати зустрічаються в багатокімнатному плануванні, яке поєднує і повністю ізольовані кімнати, і суміжні. Іноді так називають планування двокімнатної квартири, в якій спочатку запроєктовано як вихід із однієї кімнати до іншої, так і вхід з обох кімнат до коридору або передпокою. Це найзручніший варіант для сім'ї з маленькою дитиною. А коли вона підросте, суміжний прохід можна закласти.

Квартири з майстер-спальнею

На що потрібно звертати увагу при виборі квартири

Майстер-спальнею називають головну спальню у квартирі, яка належить господарям. У ній, крім основної кімнати, передбачені окремі входи у власну ванну кімнату, санвузол, вбиральню або на лоджію.

Дворівневі квартири

Дворівневе житло вважається дорогим та успішно конкурує з великими пентхаусами. Стандарт дворівневого житла – це наявність згори тільки 1-2 спалень та 1 санвузла. У великих квартирах на 2 рівні можна реалізувати будь-який дизайн та втілити в реальність усі мрії, наприклад, зробити гардероб або зимовий сад.

На що потрібно звертати увагу при виборі планування?

1. Простота форм.

Кімнати з гострими кутами або закругленими стінами виглядають екстравагантно, але меблювати їх набагато складніше, тому що в них менше корисного простору.

дизайнер інтер’єру Каліна Алпатова
Дизайнер Каліна Алпатова

У класичних квадратних і прямокутних приміщеннях більше варіантів та можливостей розміщення меблів.

2. Коридор.

Добре, коли площа коридору не перевищує 15% площі всієї квартири, при цьому в коридорі можна встановити шафу для одягу. Ця частина квартири не повинна займати багато площі, треба зробити це місце максимально функціональним.

3. Балкон.

Великий балкон не завжди є вигідним варіантом. Площа балкона включається до загальних «квадратів» квартири. За документами квартира стає більшою, а значить – дорожчою. Якщо приєднати балкон до квартири та зробити там окреме приміщення, то потрібно буде вкластися в опалення (а якщо не приєднувати, то в його скління, що теж коштує грошей).

4. Можливість перепланування.

Оцінюючи планування квартири та можливість її покращення, пам'ятайте про те, що існують не тільки стіни-перегородки, які можна демонтувати, а є ще й опорні стіни з колонами, розташування яких змінювати не можна.

5. «Брудна» або «мокра» зона.

«Брудною» називають ту зону в квартирі, якою мешканці ходять у вуличному взутті. Вона розташована в коридорі та займає простір від вхідних дверей до місця, де мешканці зберігають своє взуття.

«Мокрою» зоною є місце ванної кімнати та туалету, які мають бути лише в тому місці, де це передбачив забудовник. Тому треба звертати увагу на розміщення комунікацій (стояків), адже якщо в квартирі всього один стояк, то про суттєві зміни в плануванні можна забути.

6. Інсоляція.

Чи плануєте з великої «однушки» зробити «двушку»? Пам'ятайте, що робити перепланування та виділяти додаткову кімнату має сенс лише у тому випадку, якщо кожна з житлових кімнат буде з вікном. Адже ніхто не хоче жити в «комірці», тим паче, що це не найкращий варіант для фізичного та психологічного здоров'я.

7. Вікна.

Краще, коли вікна йдуть з алюмінієвим профілем. Таке, звісно, зустрічається дуже рідко й переважно у житлі преміумсегмента, але такі вікна виглядають дуже модно. Пластиковий профіль пофарбувати не вийде, а часто такі вікна псують всю гармонію ремонту (особливо якщо ремонт у темних тонах).

8. Місця для зберігання речей.

На етапі вибору планування подумайте, де ви зберігатимете несезонні речі: ялинку, валізи, дитячий візок і велосипед. Добре, якщо є можливість придбати комору за межами квартири, а в іншому випадку треба вибирати квартиру з гардеробом або коморою.

9. Висота стелі.

Тут мова більше про дизайн. Якщо ви мрієте мати великі люстри, вбудоване світло або плануєте за стелею ховати систему вентиляції, то з висотою у 2,5 м це зробити неможливо.

Ідеального планування немає, у кожному випадку треба йти від потреб конкретної родини. Сподіваємося, що інформація про типові планування квартир допоможе вам зробити усвідомлений вибір, зваживши всі «за» та «проти» кожного варіанту.

Источник