Реєстрація /

Чи досяжне безбар’єрне середовище в реальності: розбір на прикладі житлових комплексів Київської області

Будівельні компанії зробили великий крок вперед у пристосуванні інфраструктури для використання маломобільними групами населення. На що можуть розраховувати покупці квартир – в цьому огляді.

В Україні створення безбар’єрного середовища регулюється державними будівельними нормами про інклюзивність будівель та споруд. Норми, які діють з 2019 року, орієнтовані на дотримання прав, в першу чергу, осіб із порушенням опорно-рухового апарату, зору, слуху та інших маломобільних верств населення. Важливо це й для вагітних жінок та родин з маленькими дітьми, коли потрібно максимально зручне пересування по території ЖК та навколо нього. Сучасні житлові комплекси вже мають враховувати технічні характеристики, які спрощують життя мешканцям.

Про що йде мова? Для створення безбар’єрного середовища провідні забудовники проєктують та реалізують низку обов’язкових елементів:

  • пандуси, пологі спуски або спеціальні підіймачі;
  • тактильна плитка, інформаційні таблиці з шрифтом Брайля;
  • зрозумілі візуальні покажчики та аудіоповідомлення;
  • системи звукопідсилення тощо.

Позитивний приклад житлових комплексів Київської області

безбар’єрне середовище

На прикладі Інвестиційної Групи MOLODIST та Товариства «Відважних» розглянемо, за якими принципами провідні будівельні компанії досягають безбар’єрного середовища на своїх об'єктах.

  1. Доступність для всіх мешканців ЖК незалежно від їхніх фізичних можливостей, віку чи стану здоров’я.
  2. Безпека та комфорт для всіх власників житла.
  3. Відсутність архітектурних бар’єрів для людей з інвалідністю, що дозволяє їм вільно переміщатися та використовувати всі приміщення на території ЖК.
  4. Адаптація будинків та прибудинкової території до потреб різних категорій користувачів.
  5. Зручне користування приміщеннями та обладнанням для всіх користувачів, зокрема встановлення сертифікованих та сучасних ліфтів, в які вільно можуть заїхати візочки, зайти люди з проблемами опорно-рухового апарату.
  6. Створені умови для підвищення доступності будинків, включаючи спеціальні маршрути та окремі входи.
  7. Доступна інформація для всіх мешканців, зокрема встановлюються спеціальні знаки, написи.

Будівельні компанії враховують попит на квартири з боку військовослужбовців ЗСУ та ветеранів війни, які шукають житло у Київській області з максимальним рівнем інклюзії. Для захисників України передбачена суттєва знижка.

Які житлові комплекси ІГ MOLODIST та Товариства «Відважних» відповідають вимогам безбар’єрності

ЖК Irpin City

Наведемо перелік ЖК, які максимально адаптовані до сучасних вимог безбар’єрного життя:

Проєкти цих комплексів передбачають комфортне середовище для власників квартир. Всі споруди та публічні місця є фізично доступними для всіх суспільних груп, а прибудинкова територія адаптована до потреб осіб з інвалідністю.

Будівельні компанії декларують проведення моніторингу доступності перед введенням ЖК в експлуатацію.

Источник