Реєстрація /

Українська нерухомість залишається привабливою для інвесторів

Інвестори і девелопери обговорили у Києві потенціал ринків нерухомості країн Східної Європи.

Київ в черговий раз приймав інвестиційний Форум нерухомості країн Східної Європи EEA Real Estate Forum, в ході якого міжнародні інвестори і представники ринків нерухомості Грузії, Казахстану, Азербайджану, Молдови, Білорусі та України обговорювали інвестиційні перспективи цих країн загалом і окремих сегментів ринків, зокрема.

Інтерес інвесторів до українського ринку оживає

Ключове питання для девелоперів регіону – залучення іноземних інвестицій – обговорювалося в ході першої дискусійної панелі Форуму. На загальну думку учасників панелі, на сьогоднішній день непогані інвестиційні перспективи є у Грузії та Білорусі. В обох випадках це обумовлено порівняно високими позиціями у світовому рейтингу ведення бізнесу, економічним зростанням, низькими корупційними ризиками і політичною стабільністю. Поступово покращується і інвестиційний клімат України, навіть незважаючи на політичну нестабільність та війну на сході країни.

За словами Богдана Ярмоленка, партнера Ernst & Young в Україні, останнім часом спостерігається ріст зацікавленості іноземних інвесторів проектами нерухомості в Україні. Спікер висловив надію, що цей інтерес зможе вплинути на український уряд, змусивши його активніше проводити реформи.

Особливо цікавий український ринок для інвесторів з Туреччини. Втім, також їх цікавлять ринки Грузії, Казахстану і Азербайджану. У зв'язку з великим інтересом турецьких компаній до ведення бізнесу в країнах-учасницях Форуму, організатори планують наступного року запросити до участі в заході більше турецьких компаній.

«Євробачення» має розкрити туристичний потенціал Києва

Друга дискусійна панель була присвячена впливу на інвестиційний клімат туристичної галузі країн. Наразі в туристичному плані лідирує Грузія, де щорічно росте кількість іноземних туристів, понад половина з яких приїжджають з метою відпочинку. Це зумовлює появу нових готелів, в тому числі, під управлінням міжнародних брендів. Більшість з готелів, які відкрилися останнім часом, – середнього цінового сегменту. Непогані показники розвитку ринку готельної нерухомості демонструє Білорусь, де також відкриваються нові готелі під управлінням міжнародних брендів.

В Україні роблять ставку на проведення «Євробачення-2017». «Ми обговорювали з віце-мером Олексієм Резніковим питання проведення міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2017» в столиці України. Зараз активно ведеться робота над вдосконаленням туристичної інфраструктури та покращенням іміджевої політики країни загалом. Впродовж двох тижнів «Євробачення» Київ розраховує прийняти до 20 тис. туристів. Загалом, наступного року Україну відвідають понад 1 млн. 300 тис. туристів», – розповіла, підбиваючи підсумки дискусії, модератор Марина Римаренко, директор зі стратегічного розвитку компанії DEOL Partners.

Міжнародні готельні оператори також бачать потенціал для розвитку майбутніх проектів в регіоні. При цьому, за словами Алексіса Делароффа, генерального директора ACCOR Hotels-СНД, сьогодні розвиток готельної галузі в усьому світі визначає глобалізація та інформаційні технології, зокрема, розвиток таких сервісів, як Booking.com і Airbnb.

Торговий сегмент – флагман комерційної нерухомості

Ринок комерційної нерухомості регіону обговорювали учасники третьої панельної дискусії. У сфері торговельної нерухомості сьогодні найвищі темпи розвитку демонструє Україна, де, щоправда, більшість сучасних професійних торгових центрів зосереджена в Києві, далі, з великим відривом, ідуть Львів та Одеса, в регіонах таких об'єктів відкриваються одиниці. Непогані перспективи розвитку комерційної нерухомості має Білорусь – там уже сформувалася потреба у якісних торгових центрах.

Учасники дискусії відзначили скорочення розриву між глобальними трендами і їх реалізацією в країнах Східної Європи: зараз тут активніше впроваджуються міжнародні стандарти якості. Приклади є і в офісному сегменті, де все більше девелоперів реалізують проекти за «зеленими» стандартами.

Інфраструктура і якість обслуговування виходять на перший план для покупців житла

Учасники четвертої дискусійної панелі Форуму обговорювали стан і перспективи ринків житлової нерухомості країн Східної Європи. Цей сегмент розвивається в усіх країнах регіону, а визначає його все більша вимогливість клієнтів, для яких на перше місце виходять інфраструктура і якісне управління. Ще один тренд – скорочення площ квартир – спікери вважають короткостроковим, наголошуючи, що куди більше значення набуває збільшення площ зон загального користування в житлових комплексах.

«Малогабаритні квартири, які масово з'явилися в Україні, трохи відрізняються від своїх європейських та американських «родичів». У нашому випадку вони здаються без ремонту і оснащення. До європейського досвіду, який все більше набирає популярності, можемо віднести і формат розміщення на перших поверхах житлових комплексів об'єктів інфраструктури: невеликих дитячих садків, фітнес-залів, магазинів «біля будинку», кафе, кондитерських і т.д.», – прокоментував Сергій Перчак, директор девелоперської компанії City One Development.

Учасники дискусійної панелі представляли переважно преміум-сегмент житлової нерухомості і відзначили, що саме цей сегмент найстабільніший і найменш ризиковий для девелоперів.

Ринок кожної країни регіону має свої особливості. Так, Раду Шитов, віце-голова Спілки агентств нерухомості Молдови, наголосив, що ринок нерухомості Молдови – це ринок лише Кишинева, проте там попит суттєво перевищує пропозицію. А на ринок житлової нерухомості Грузії суттєво впливає розвиток туристичної галузі: постійне збільшення кількості туристів сприяє росту попиту на нерухомість в курортних регіонах, а також на апарт-готелі і орендне житло.

Учасники дискусійної панелі вельми оптимістично оцінюють найближчі перспективи ринку житлової нерухомості, і практично всі готові розглядати нові ділянки і проекти.