Реєстрація /

Розстрочка і іпотека: умови змінилися

Попри відсутніть всієї суми на покупку квартири, придбати власне житло і досі можливо.

Ще торік забудовники активно рекламували продаж квартир в розстрочку, а банки – іпотечні кредити. Сьогодні умови оплати вартості житла частинами змінилися. ІАП «Столична нерухомість» з’ясовував, які сьогодні умови придбання житла в кредит за допомогою банків або в розстрочку від забудовника.

Умови розстрочки змінилися

За даними ІАП «Столична нерухомість», впродовж останніх півроку забудовники надають розстрочку лише до введення будинку в експлуатацію. І лише одиниці компаній пропонують фіксацію вартості до завершення будівництва будинку. В основному неоплачені квадратні метри доведеться викуповувати за поточною ціною житла на момент внесення платежу.

Щодо вимог, які виставляютьпокупцям, то в основному це 50-70% оплата вартості квартири і далі внесення суми, що залишилася, рівними частинами щомісяця або поквартально до введення житла в експлуатацію.

«У різних забудовників впродовж  цього року сталися зміни щодо умов надання розстрочки. У зв’язку з нестабільністю національної валюти практично всі забудовники зараз відмовилися від фіксації цін у гривні», – говорить Оксана Забуруєва, керівник відділу продажу Obolon Residences. Але разом з тим, експерти відзначають, що із забудовниками сьогодні можна домовлятися. Практично всі готові підписувати індивідуальні договори, в яких можна прописати менший початковий внесок, збільшити термін розстрочки чи отримати інші преференції від забудовника.

Непопулярна іпотека

Отримати іпотечний кредит в Україні, де-юре, залишається можливим. І перелік банків, готових кредитувати купівлю житла досить широкий. Але, по-перше, мало хто погодиться оформляти кредит під ті відсотки, які сьогодні пропонують банки (середня ефективна річна ставка становить 23%). А по-друге, навіть ті відчайдухи, які на це наважаться, не факт, що зможуть виконати всі вимоги банку.

Так, наприклад, державний «Укргазбанк» кредитує купівлю житла на первинному ринку у низці компаній-партнерів. Розраховувати на отримання кредиту може позичальник, який вносить не менше 30% вартості квартири, і має високий офіційний щомісячний дохід.

Кредит можна отримати максимум на 20 років. Щодо відсоткових ставок, то вони залежать від об'єкту кредитування (для деяких партнерів банку діють спеціальні умови) і стартують від 11% річних на перші 3 роки, і по 20,5% річних на наступні 17.

«Ощадбанк» пропонує іпотеку на покупку житла, як на первинному, так і вторинному ринку нерухомості. Так, для покупки квартири в новобудові потрібно внести від 10% вартості житла. Термін надання кредиту – до 20 років. Процентна ставка – 19,5% річних. Аналогічні умови і при покупці житла на вторинному ринку, але тут доведеться «віддати» банку 19% в рік. Умови до позичальника, які, в першу чергу, стосуються рівня офіційного доходу і в цьому банку, як і у всіх інших – дуже високі.

Іпотека чи розстрочка?

За словами експертів, кількість житла, яке зараз купується в кредит дуже невелика: в основному, люди повністю сплачують вартість квартири або користуються розстрочкою.

«Інвестори зараз воліють оплатити повну вартість квартири і не зв'язувати себе зобов'язаннями в період нестабільності», – каже Оксана Забуруєва.

«Зараз невелика кількість клієнтів користується іпотекою. Більшість обирає розстрочку від забудовника або ж 100% передоплату. Тенденція така, що зараз купують квартиру люди, які можуть розрахуватися за неї в найближчій перспективі. Інвестор вибирає зручний для себе спосіб оплати: розстрочка зі щомісячними платежами, поквартальними платежами або ж 100% передоплата», – додає Оксана Голобородько, начальник департаменту продажу корпорації «Укрбуд».

Розстрочка: про що треба знати

Зважившись придбати житло з поетапним внесенням платежів забудовникові необхідно пам'ятати про існуючі ризики.

«У класичному вигляді розстрочка від забудовника можлива тільки до введення житлового комплексу в експлуатацію. Всі відстрочені платежі після цього моменту – операція кредитування, яка має здійснюватися не забудовником, а фінансовою компанією, що має відповідну ліцензію», – говорить директор відділу продажу ЖК ParkStone Дмитро Шостя.

Експерт вважає, що перше, на що варто звернути увагу – чи є в структурі угоди фінансова компанія. По-друге, яке відношення вона має до забудовника, чи не є фіктивним посередником. По-третє, на якій стадії будівництва знаходиться об'єкт або секція, для якої пропонується така тривала розстрочка.

«Якщо мова йде про 40-60% готовності, інвестувати в такий об'єкт не рекомендується», – говорить експерт. За словами Шості, причиною для занепокоєння може бути нестабільне фінансове становище забудовника, який через інструменти розстрочки намагається залучити інвесторів в умовах економічної кризи і виманити з них хоч якісь гроші. А вони – далеко не факт, що підуть на добудову будинку, в який були проінвестовані кошти.