Реєстрація /

«Рухати» кримську нерухомість наразі не варто

Юрист розповів про те, яке правове поле зараз регулює питання власності на нерухомість у Криму .

У зв'язку з окупацією Криму, окрім інших проблем, з якими зіткнулися мешканці півострова в умовах невизначеності, одним з найактуальніших є питання нерухомості. Адже на тлі чуток про те, що представники окупантів будуть відбирати найбільш «ласі» об'єкти, залишається незрозумілим,  як у правовому полі убезпечити себе від посягань на нерухоме майно, а також, при бажанні, проводити з ним якісь операції.

ІАП «Столична нерухомість» попросив роз'яснити незрозумілі моменти Богдана Савченка, юриста юридичної фірми «Селепей, Волковецький і Партнери».

Які першочергові кроки власникам нерухомості у Криму ви б порадили зробити, щоб зберегти свою нерухомість?

Власникам нерухомості в Автономній Республіці Крим та в м. Севастополі доцільно зареєструвати право власності на нерухоме майно у Державному реєстрі майнових прав на нерухоме майно, якщо раніше воно не було зареєстровано. До 1 січня 2013 року реєстрацію права власності на нерухомість проводило бюро технічної інвентаризації за місцезнаходженням об'єкта. Зараз же органом, уповноваженим на такі дії, є Державна реєстраційна служба України. Незважаючи на те , що згідно ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права на нерухоме майно, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними у разі відсутності їх реєстрації в Державному реєстрі майнових прав на нерухоме майно, допоміжні реєстраційні дії варто все ж вчинити. Це не гарантує в подальшому відсутність будь-яких претензій щодо об'єктів нерухомості з боку недобросовісних осіб, але є додатковим свідченням офіційного визнання і підтвердження Україною права власності фізичних та юридичних осіб на нерухомість.

Але зараз, наскільки нам відомо, це зробити на території Криму неможливо?

Ви праві. Станом на сьогодні, державні реєстратори прав на нерухоме майно та нотаріуси (як спеціальні суб'єкти, на яких покладаються функції державних реєстраторів прав на нерухоме майно) в Криму не мають доступу до Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно. У зв'язку з цим, Міністерство юстиції України видало наказ, згідно з яким надання послуг з реєстрації майнових прав на нерухомість в Автономній Республіці Крим та в м. Севастополі проводиться органами державної реєстрації прав у Дніпропетровській, Одеській, Хмельницькій, Чернігівській, Херсонській і Запорізькій областей.

Яка позиція самопроголошеної кримської влади та Росії, яка вважає Крим своїм, щодо реєстрації кримської нерухомості?

Поки якихось конкретних інструкцій щодо цього з боку Росії нема. Але варто звернути увагу, що Федеральним конституційним законом Російської Федерації «Про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення в складі Російської Федерації нових суб'єктів – Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя» була «надана можливість» Раді Республіки Крим і Раді міністрів Республіки Крим, Законодавчим Зборам м. Севастополя здійснювати власне правове регулювання, включаючи прийняття законів та інших нормативних правових актів. Таким чином, найближчим часом не варто виключати ймовірність прийняття зазначеними органами певних нормативно-правових актів, у тому числі і в сфері врегулювання питань права власності на нерухоме майно в Криму і Севастополі.

Як, станом на сьогодні, можливо оформити будь-яку операцію з нерухомістю в Криму?

Тут навіть російське законодавство (уже згаданий закон про приєднання Криму до Росії) передбачає, що до створення нотаріальної палати Республіки Крим і нотаріальної палати Севастополя нотаріальні дії на їх територіях проводяться особами, уповноваженими на це відповідно до законодавства України, і при вчиненні нотаріальних дій зазначеними особами, може застосовуватися законодавство України. Але, як вже було зазначено вище, кримські нотаріуси не мають доступу до українського Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно. У зв'язку з цим, нотаріальне посвідчення договору та реєстрація прав у згаданому державному реєстрі може бути здійснена нотаріусом з іншого нотаріального округу України за умови, що одна зі сторін договору перебуває (зареєстрована) на території, в межах якої нотаріус веде нотаріальну діяльність.

А якщо обидві сторони, які бажають укласти договір, зареєстровані в Криму?

На жаль, в такому разі у нотаріусів з інших нотаріальних округів нема правових підстав засвідчувати угоду, оскільки згідно з чинним законодавством України нотаріальне посвідчення угоди, предметом якої є нерухомість, відбувається за місцезнаходженням майна або за місцем реєстрації однієї зі сторін.

Чи варто взагалі зараз без крайньої необхідності проводити якісь операції з кримською нерухомістю?

Необхідно усвідомлювати, що будь-які угоди з нерухомим майном і право власності на нього в нинішніх умовах до правового врегулювання ситуації в Криму і Севастополі з великою часткою ймовірності можуть бути оскаржені «зацікавленими особами», залежно від законодавства, яке в подальшому буде там діяти. Тому я б порадив власникам нерухомості поки, по можливості , від операцій утриматися, але вжити заходів щодо отримання та збереження правовстановлюючих документів на своє нерухоме майно.