Реєстрація /

Очистка води – справа важлива

В Україні проблема чистої води стоїть гостро.

Вода – головне джерело життя на Землі. Організм кожної дорослої людини на 65-70% складається з води, а у дітей цей показник близько 80%. Тому переоцінити значення цього елемента в нашому повсякденному житті складно. Зрозуміло, якість води, яку ми споживаємо безпосередньо впливає на наше самопочуття, зовнішній вигляд і загальний стан організму.

В наш час стрімкого розвитку промисловості, її позитивний вплив на прогрес нівелюється негативним впливом на навколишнє середовище, в тому числі на якість води. Фільтри, встановлені у централізованих системах водопостачання, справляються тільки з первинним (грубим) очищенням. З метою привести воду до стану придатності для пиття і приготування їжі, більшість наших співгромадян використовує додаткові фільтри.

Фільтри, представлені на вітчизняному ринку, діляться на фільтри локальної дії або зовнішнього очищення (фільтри-глечики і проточні фільтри для крана) та фільтрувальні системи комплексної дії або глибокого очищення (магістральні фільтри і системи зворотного осмосу).

Магістральні фільтри

Магістральні фільтри, незважаючи на складну назву, досить прості за своєю конструкцією, встановленням і використанням. Свою назву вони отримали через підключення безпосередньо до водопровідної магістралі, відразу після запірного вентиля (відсікаючого крану) і «грязевика». Мається на увазі, що труба, в розрив якої він монтується, є головною «магістраллю» для окремо взятої квартири чи приватного будинку. Вони мають кілька ступенів очищення.

В сучасні моделі магістральних фільтрів для очищення води встановлюється спеціальний клапан, який регулює тиск у водопроводі – на виході фільтра він залишається постійним, незважаючи на скачки в магістралі. Це позитивно позначається на довговічності устаткування, критичного до гідроударів, наприклад, пральних і посудомийних машин. Тому на цій функції краще не економити.

В конструкції магістрального фільтра може бути одна, дві чи три колби, кожна з яких містить певний фільтруючий склад і відповідає за один зі ступенів очищення. Кожна колба містить картридж, який, залежно від наповнювача, видаляє з води хлор, сполуки з органікою, пестициди, нафтопродукти, важкі метали, залізо, марганець і нерозчинні механічні частинки діаметром понад 1 мкм. Багато моделей картриджів, особливо в середній і високій цінових категоріях, містять іони срібла, які сприяють знезараженню води, що проходить через щільну структуру картриджа. Середній ресурс роботи кожного картриджа – близько 100 тис. літрів, після чого якість очищення знижується і картридж потребує заміни.

На вітчизняному ринку широко представлені магістральні фільтри і системи українського та російського виробництва: «Аквафор», «Гейзер», «Жива вода», а також моделі виробництва США, Німеччини, Бельгії та Польщі: Bluefilters, FitAqua, Leader, Aquafilter. Ціни в цьому сегменті ринку – дуже різні. Одноступінчасті фільтри вітчизняного виробництва можна придбати за ціною від 150  грн., а ціна триступеневих систем очищення води з мінералізатором вироблені в Європі чи США сягає і 13 тис. грн.

Системи очищення води за принципом зворотного осмосу

Фільтраційні системи зворотного осмосу – найнадійніший на сьогоднішній день механізм для очищення питної води. Він дозволяє позбутися 99% несприятливих домішок і бактерій, присутніх у водопровідній воді. Сама назва «Зворотний осмос» позначає процес демінералізації води, що пояснює принцип очищення, застосовуваний фільтром. Очищення води за допомогою технології зворотного осмосу гарантує фільтрацію від шкідливих домішок на молекулярному рівні. Важливо зауважити, що бактерії і віруси складаються з молекул, а це означає, що навіть найдрібніші віруси не здатні подолати рубіж, який створюється щільною структурою фільтруючого матеріалу – зворотноосмотичної мембрани. Оскільки зворотний осмос не тільки очищає, але повністю демінералізірующей воду, наявність мінералізатора, як завершального етапу обробки води, в таких системах є обов'язковою.

Як правило, системи зворотного осмосу комплектують зворотноосмотичними мембранами з продуктивністю 50G (196 л/добу). Такі мембрани потребують мінімального робочого тиску в 3 атмосфери. А мембрани з продуктивністю в 100G (400 л/добу) – всього 1,5 атм. Фільтри з такими мембранами коштують трохи дорожче. Якщо ж тиск в крані нижчий за необхідні значення, на допомогу прийде спеціальний насос (помпа). Він нагнітає в фільтр воду під тиском і забезпечує стабільну роботу. Сучасні помпи обладнані системою датчиків, які повністю контролюють її роботу.

Термін служби мембрани від 3-х до 4-х років. Такий значний термін досягається завдяки промиванню зворотноосмотичної мембрани водою, що йде в каналізацію. Для збереження працездатності зворотноосматичних мембран протягом тривалого терміну, необхідний догляд за ними. Класичні системи зворотного осмосу складаються з системи передфільтрів, що здійснюють очистку води від крупних домішок і хлору, а також із самої зворотноосмотичної мембрани, яка дуже сприйнятлива до хлору. Він просто руйнує структуру матеріалу мембрани і тим самим різко знижує її ресурс. Тому дуже важливо своєчасно проводити заміну передфільтрів.

Серед популярних виробників систем зворотного осмосу представлені «Наша вода», «Роса», Ecosoft, Bluespring (Україна), «Аквафор», «Гейзер» (Росія), Atoll, Leader, Nerex (США), Bregus, BWT (Німеччина), Puricom (Іспанія), Fito Filter (Ізраїль). Вартість також, як і в сегменті магістральних фільтрів, коливається в широкому діапазоні і залежить від виробника, характеристик фільтрації і технічних особливостей. В Україні системи зворотного осмосу коштують від 3 до 20 тис. грн.