Реєстрація /

Правильне встановлення – хороший результат

Як якісно і надійно встановити душову кабіну в квартирі.

Душова кабіна – сучасне і зручне рішення облаштування санвузла. Чимало мешканців міських квартир намагаються таким чином заощадити корисну площу ванної кімнати, однак зустрічаються і варіанти установки душової кабіни в одному приміщенні зі стандартною ванною.

Установка душової кабіни складається з декількох окремих процесів, тому краще довірити цю роботу фахівцям. Однак для бажаючих встановити душову кабіну в квартирі самостійно нема нічого неможливого. Необхідно підійти до процесу грунтовно і ретельно дотримуватися інструкції та рекомендації.

Нюанси вибору

Фахівці кажуть, що конструкції душових кабін бюджетного і середнього цінових сегментів, переважно, схожі, тому, насамперед, необхідно вивчити інструкцію до придбаної кабіни, а також ознайомитися з основними порадами майстрів в Інтернеті і спеціалізованій пресі.

В першу чергу, необхідно визначиться з формою піддону і форм-фактором душової кабіни. Закритий чи відкритий буде встановлюваний тип кабіни, квадратної, кутової чи напівкруглої форми піддону – залежить від ваших уподобань, а також розміру і планування ванної кімнати.

В процесі вибору кабіни необхідно поцікавитися у консультантів питаннями: як кріпляться деталі, як працюють розсувні двері, з чого зроблені рухомі елементи і т. д. Головне, на що слід звернути увагу, щоб обрана душова кабіна вписувалася у приміщення за габаритами. При цьому варто не забувати, що для остаточного встановлення кабіни на місці буде потрібно запас простору, мінімум 30-40 см по периметру (доступ для монтажу та обслуговування кабіни в майбутньому). Розміри проходів повинні дозволяти доставити кабіну до місця збірки.

Також необхідно звернути увагу на робочий тиск. Він може помітно відрізнятися як у залежності від кабіни (від 1,5 до 4 бар), так і у водопроводі конкретного будинку (зазвичай від 1 до 2,5 бар). Бажано, щоб тиск у водопроводі відповідав робочому тиску обраної кабіни.

Монтаж і підключення своїми руками

При установці душової кабіни власними силами дуже важливо ретельно перевірити наявність всіх деталей. Часто (особливо в недорогих моделях) трапляється, що потрібні додаткові елементи, які необхідно придбати окремо.

Першим етапом підготовчих робіт є збірка піддону. Як правило, піддони обладнані спеціальними ніжками, які потрібно правильно виставити (за допомогою водного рівня) і закриття гайками- фіксаторами.

Далі відбуваються пусконалагоджувальні роботи: кріплення зливного шлангу – один його кінець кріпиться до піддону, а другий виводиться в отвір для зливу каналізації. Для цієї мети краще використовувати гнучкі шланги, розмір яких має перевищувати проведені виміри приблизно на 50 см. Підключення гарячої та холодної води проводиться у спеціально підготовлених місцях душової кабіни. Після монтажу системи підведення води в обов'язковому порядку необхідно протягнути всі хомути і кріплення системи.

Завчасно необхідно передбачити можливість установки трійника, тому що в систему зливу повинні підключатися кілька відводів (від ванни, умивальника, пральної машини). Обов'язково перевірити надійність сполучної прокладки. Якщо вона не викликає довіри, потрібно використати вологостійкий герметик. Для повноцінного функціонування сучасних душових кабін і боксів необхідне також підключення до електромережі, для чого необхідно встановити спеціальну розетку (за правилами – окремий кабель) для приміщень з підвищеною вологістю.

Після підведення електроживлення до душової кабіни, можна переходити до установки кришки (стельової панелі) кабіни (за наявності в комплекті). Дах встановлюється на спеціальні кріплення і фіксується за допомогою герметика. В останню чергу встановлюються двері душової кабіни і різна комплектна фурнітура.

Вартість професійного підключення

Сьогодні в Україні послуги з установки душової кабіни надає безліч фірм і майстрів-сантехніків. Розцінки на ці роботи стартують з позначок: установка душової кабіни відкритого типу – від 550 грн.; установка душового боксу – від 750 грн.; монтаж піддону – від 250 грн.; установка дверей душової кабіни – від 150 грн.; підключення до водовідводу – від 200 грн. Однак , як ми вже переконалися, при наявності елементарних знань з монтажу сантехнічного обладнання, використовуючи детальну інформацію з інструкції до придбаної душової кабіни та враховуючи поради фахівців з мережі Інтернет, встановити душову кабіну можна успішно своїми руками.