Реєстрація /

Як мешканцям новобудов сплачувати за електроенергію за тарифом 1,68 грн/кВт/год

Мешканцям новобудов роз’яснили тариф.

Трапляються випадки, коли забудовник не завершив процедуру приєднання до електромереж багатоквартирного будинку, який було введено в експлуатацію. Через це новобудова вважається промисловим об’єктом, а її мешканці змушені сплачувати за світло за комерційним тарифом, що може сягати понад 5 грн/кВт/год. YASNO розповідає, як у такій ситуації врегулювати договірні відносини з оператором системи розподілу та електропостачальником.

Із жовтня 2022 року вступили в дію зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії». Вони передбачають, що на період воєнного стану та протягом року після його завершення для новобудов, що прийняті в експлуатацію та для яких є чинні технічні умови, може застосовуватися тариф для колективних побутових споживачів. Він складає 1,68 грн/кВт/год незалежно від обсягу споживання.

Для його отримання споживач (забудовник, ОСББ, ЖБК, управляюча компанія) має насамперед укласти з оператором системи розподілу тимчасовий договір на розподіл електроенергії. При укладенні такого договору має бути облаштований облік електроенергії, що споживатиметься на відповідні  цілі. Після цього необхідно звернутися до постачальника універсальних послуг (у Києві – YASNO «Київські енергетичні послуги») та укласти з ним договір про тимчасове постачання електроенергії. Це дає право на застосування тарифу 1,68 грн/кВт/год на електроенергію, що використовується на побутові потреби будинку.

Відповідно до законодавства такий механізм є тимчасовим. Щоб мешканці мали можливість завжди сплачувати за тарифами для населення, протягом року після завершення воєнного стану (або раніше) будинок має бути приєднаний до електромереж за постійною схемою. Тобто, забудовник зобов’язаний завершити усі процедури з оператором системи розподілу та передати будинок ОСББ чи управителю. Після цього мешканці зможуть укладати індивідуальні договори з оператором системи розподілу та електропостачальником.

Раніше повідомили, як житиме місто у випадку тривалої відсутность електропостачання.

Джерело