Реєстрація /

Відмова у субсидії: хто та чому не отримає допомогу держави

Кількість виданих субсидій скоротилася вдвічі.

В Україні в серпні 2019 року заяви на отримання держдопомоги для оплати послуг ЖКГ подали 101,8 тис. українських сімей. При цьому органи соцзахисту схвалили всього 59,4 тис. прохань, тобто майже 40% тіх, що звернулися, отримали відмову у субсидії. Розбираємось, хто та чому не отримає допомогу держави.

Такі дані наводить Державна служба статистики.

Чому збільшилась кількість відмов у субисидії

Ці показники стали мінімальними за останні 5 років. Для порівняння в минулому році заявки подали 280 тис. українців і допомогу при цьому отримали 171,5 тис. сімей

Екс-міністр соціальної політики Андрій Рева пояснив причини такого зменшення кількості субсідіантов:

  • зниження цін на газ, отже, стабільна і вартість комунальних послуг.
  • зростання середньої зарплати за рік

За його оцінками, кількість запитів на отримання субсидій можна очікувати на початку наступного року, коли будуть скасовані спецобов’язки за цінами на газ для населення.

«Пік субсидій ми пройшли в 2016 році. У міру зростання зарплат потреба в них знижується. Якби у нас менше спекулювали на питанні тарифів, а зосередилися на зростанні пенсій і зарплат, через кілька років про субсидії взагалі можна було б забути», – резюмував Рева.

Стаття по темі: Як отримати субсидію в Україні за новими правилами

Всього з січня по серпень 2019 року субсидії були призначені 3,2 млн. домогосподарств. Загальна їх сума за вказаний період склала 963,8 млн. грн.

У серпні середній розмір допомоги від держави на оплату комунальних послуг становив 141,8 грн. це на 46,9% більше, ніж в 2018 році теж в серпні.

Причини відмови у субсидії

  • якщо у власності у одного з членів сім'ї є автомобіль віком менше п'яти років.
  • якщо є доходи від оренди.
  • якщо є квартира, площею понад 120 кв. м, і будинок, з площею понад 200 кв. м. Виняток надається для прийомних сімей та будинків сімейного типу.
  • особи, які зробили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 000 гривень;
  • особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або іншим законним способом набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб;
  • боржники з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн);
  • особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні.

Як оформити субсидію в Україні в 2019 році

Безробітним для отримання субсидії необхідно стати на облік в центр зайнятості. Особам працездатного віку автоматично зараховується дохід в три прожиткових мінімуми, а саме 5559 гривень.

Щоб оформити субсидію потрібно:

  • подати заяву;
  • при наймі житла – договір оренди;
  • подати декларацію про доходи.

Стаття по темі: «Домашня» сонячна електростанція: заробляємо на продажі електроенергії 

Раніше комунальники столиці надали поради містянам, як економити на електроенергії, користуючись кондиціонером.

Джерело