Реєстрація /

Українці готові купувати квартири вартістю до 2 мільйонів гривень в кредит

Є попит на кредитування.

Реалізація програми «єОселя» для придбання житла на первинному ринку потребуватиме щонайменше 20-25 млрд. грн. Саме такий обсяг коштів може задовольнити накопичений кредитний попит з початку дії програми пільгової іпотеки на квартири від забудовників. 

Про це 100realty.ua повідомила Олена Дмітрієва, Перша заступниця Голови правління «Глобус Банку».

Вона нагадала, що на пільгову іпотеку від жовтня 2022 року спрямовано лише трохи більше 1,3 млрд грн, що задовольняє потреби менше 3% від понад 35 тис. звернень клієнтів по даній програмі. Це при тому, що програма діє тільки для чотирьох категорій клієнтів: військових, медиків, педагогів та науковців. У разі поширення дії програми на всіх, хто потребує поліпшення житлових умов, попит на кредити зросте в десятки разів. 

За її оцінкою, станом на початок травня 2023 року, співвідношення попиту на пільгову іпотеку для придбання квартир на первинному та вторинному ринках становить 1 до 3: тобто, близько 12 тис. отриманих заявок на кредити за державною програмою стосуються житла на первинному ринку. 

Експертка підкреслила, що клієнти за пільговою іпотекою зацікавлені в придбанні об'єктів з високим ступенем готовності – 80% і вище (це житлові комплекси, в яких проводяться внутрішні оздоблювальні роботи, приєднання до інженерних мереж та ведеться облаштування прибудинкової території тощо) із запланованим введенням в експлуатацію до кінця 2023 року.

«Насамперед потенційних позичальників на первинному ринку цікавлять 1, 2- кімнатні квартири площею від 40-45 кв. м до 65-70 кв.м за ціною в середньому від 1,5 млн грн до 2 млн грн», – сказала фахівчиня.

Крім того, за її даними, близько 25% заявок на пільгову іпотеку орієнтовано на новобудови в західних обласних центрах України (насамперед мова йде про Львів, Івано-Франківськ, Луцьк). Понад 34% заявників планують придбати житло в Києві та області, ще 8% припадає на Одесу та 6% на Дніпро, близько 3% – на Харків і 24% на інші області.

На її думку, анонсований резапуск програми «єОселя» з акцентом на первинний ринок стимулюватиме активізацію на будівельних майданчиках.

Раніше повідомлялося, що біля станції метро «Шулявська» демонтували МАФи та розпочали капремонт скверу.

Джерело