Реєстрація /

Оренда житла продовжує дорожчати

Ціни підтримує попит, повідомляє Національний банк України

Оренда житла з початку року подорожчала. Орендну ставку підвищують, у тому числі, за вже винайнятим житлом.

Нині середня вартість квартири в Києві еквівалентна десяти рокам її оренди.

Про це повідомив Національний банк України у звіті про фінансову стійкість.

оренда квартири в Києві

Про ще повідомив Нацбанк

Заявлені ціни на первинному ринку нерухомості також зростають. З початку року найпомітніше здорожчало житло в Ужгороді – на 15% та у Львівській області – на 14%, тоді як у Києві – лише на 2%. Подальше підвищення цін на первинному ринку робить вартість квадратного метра житла співмірною, а подекуди і вищою за вартість житла на вторинному ринку. З урахуванням ризиків недобудови та вартості ремонту суттєва цінова перевага – на боці вторинного житла.

Надалі ціни підтримуватимуться передусім побажаннями продавців. В окремих сегментах цьому сприятиме попит, підживлений фінансуванням за державними програмами. Водночас вартість житла в недобудовах на ранніх стадіях або у менш безпечних регіонах значно перевищуватиме комфортний для покупців рівень.

Нагадаємо, що у першому кварталі 2024 року загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни.

Джерело