Реєстрація /

Музею в Пирогові повернули охоронні зони, які не підлягають забудові

Також суд зобов'язав Мінкульт ухвалити новий наказ про встановлення належних охоронних зон.

Київський окружний адмінсуд скасував наказ Міністерства культури і туризму України (МКІП) від 2007 року щодо зменшення зон охорони Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогові з майже 2 км до 25 м. Також суд зобов’язав Мінкульт прийняти новий наказ про встановлення належних охоронних зон.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби Офісу генерального прокурора.

Зазначається, що у 2005 році Мінкультом було визначено охоронні зони навколо Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогові у межах майже 2 км та забороною будівництва нерухомості. Однак, у подальшому цю зону було суттєво зменшено до 25 м.

В Офісі Генпрокурора зауважили, що таке зменшення було здійснено без наукового обґрунтування та проведення натурних обстежень території Музею, а нові охоронні зони не забезпечують оптимального візуального сприйняття музейної експозиції та її захисту від шкідливих впливів.

Відсутність належних зон охорони зумовила ризик безповоротної втрати неповторного ландшафту внаслідок забудови прилеглих до Музею територій, активізації зсувоутворення, забруднення підземних та поверхневих вод, а також деформації розміщених на території Музею унікальних дерев’яних зразків народної архітектури, зведених у ХVІ–ХХ століттях.

Після встановлення цих обставин прокурори Офісу Генпрокурора звернулися з позовом до суду, який повністю задоволено.

Суд скасував наказ МКІП від 2007 року та зобов’язав міністерство забезпечити розробку нової проєктної документації з коригуванням охоронних зон музею в Пирогові.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

У регіональному розрізі лідерами із закінченого домобудування залишаються Київська область та Київ, на частку яких припадає 32% введеного в експлуатацію житла, а також області на західній частині України з часткою 40%. Найменший показник у регіонах з активними бойовими діями та наближеними до фронту: Донецькою, Херсонською, Миколаївською областями.

Джерело