Реєстрація /

Киянам нагадали про правила безпечної експлуатації електрогенераторів

Неправильне використання цих пристроїв може призвести до пожеж або інших надзвичайних подій.

Департамент муніципальної безпеки КМДА нагадує основні рекомендації користування генераторами та наголошує, що неправильне використання цих пристроїв може призвести до пожеж чи інших надзвичайних подій. Вони, своєю чергою, можуть спричинити травмування й отруєння.

Для безпечного використання електрогенераторних установок Департамент рекомендує дотримуватися таких основних правил:

  • купуйте лише сертифіковану продукцію в ліцензованих точках продажу та дотримуйтесь інструкцій, що зазначені виробником;
  • встановлюйте електрогенераторні установки на відкритому повітрі, не менше ніж за шість метрів від вікон, дверей або гаражів, а відстань до стін та іншого обладнання має бути більша за один метр;
  • для підключення пристрою використовуйте якісні та сертифіковані кабелі та розетки;
  • заправляйте бензинові електрогенераторні установки лише при вимкненому двигуні. Перед заправкою потрібно дати охолонути, інакше паливо може спалахнути та викликати пожежу й травмувати людину, яка здійснює обслуговування;
  • проводьте регулярне технічне обслуговування пристрою;
  • дотримуйтесь правил пожежної безпеки, тримайте поруч вогнегасник, не зберігайте близько запаси бензину.

Крім цього, Державна інспекція енергетичного нагляду України зазначає, що генератори не можна використовувати в багатоквартирних будинках (навіть на балконі!) та в підвалах. Електрогенераторні установки мають бути постійно сухими, тож для цього їх потрібно захистити від атмосферних опадів і підтоплень. Інакше, якщо торкнутися до мокрого генератора або підключених до нього приладів, то можна отримати ураження струмом.

Забороняється будь-що змінювати в конструкції генератора, використовувати відкритий вогонь під час заправки чи експлуатації генератора, об’єднувати кілька пристроїв у ланцюг, перевищувати допустимий струм вихідного роз’єму генератора, перебувати поруч із ним дітям і тваринам, змішувати різні види мастила та палива.

У разі загоряння генератора потрібно негайно повідомити ДСНС за телефоном «101» та, за необхідності, викликати інші аварійно-рятувальні служби.

Використання генераторів є вимушеним заходом, тож Департамент просить ставитися до цього з розумінням і відповідальністю.

Раніше повідомлялося, що на Оболонському острові збудують підходи до води для маломобільних груп населення.

Джерело