Реєстрація /

Цього року має визначитися вектор розвитку енергосервісу для житла

Більшість ОСББ і ЖБК не готові брати кредити на термомодернізацію.

Цей рік має продемонструвати і довести, що енергосервіс в житлі може бути цікавим бізнесом, який набуде значного масштабування у наступні роки. Про це порталу 100realty.ua розповів Олексій Корчміт, радник голови Держенергоефективності.

«Повноцінні ОСББ у нас створені і працюють лише в 10% від усіх багатоквартирних будинків в Україні. При цьому, торік проводилося дослідження, яке показало, що майже 80% ОСББ і ЖБК наразі ментально не готові брати кредити на термомодернізацію. Навіть якщо це пільгові кредити, завжди у будинку є частина мешканців, які бояться кредитних зобов’язань, оскільки думають, що втратять квартиру, якщо кредит не буде виплачуватися. І хоча це не так, оскільки квартира не є заставою по таких кредитах, подолати цей стереотип важко. Тому сьогодні дієвим механізмом і джерелом фінансування для проведення термомодернізації житлових будинків (окрім коштів мешканців) може стати енергосервіс. Якщо просто пояснювати мешканцям, що таке ЕСКО, то можна говорити, що їм пропонується утеплення у розстрочку без переплати», – зазначив експерт.

Раніше повідомлялося, що мешканцям важливо, щоб їх платіжки за комунальні послуги зменшилися одразу після проведення термомодернізації на умовах ЕСКО-договорів.

Джерело