Реєстрація /

В Україні вже створено п'ятнадцять тисяч ОСББ

Найскладніше створювати ОСББ в «хрущовках».

На сьогоднішній день, без урахування непідконтрольних територій, в Україні діє понад 15 тис. товариств співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Перше місце за кількістю утворених ОСББ займає Вінниця.

Про це повідомив директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Віктор Токаренко.

За його словами, більшість успішних ОСББ це ті, де жителі активно самостійно вирішують, скільки витрачати коштів на утримання будинку, завдяки чому з'являється можливість зменшити внески, зникають адміністративні зайві витрати. Однак, за його словами, дуже важко створити ОСББ в так званих «хрущовках», в яких проживають в основному люди похилого віку. При цьому новий Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках», прийнятий в минулому році, дозволяє жителям таких будинків без створення ОСББ прийняти на зборах рішення про вибір керуючого замість ЖЕКу або залишити ЖЕК, якщо він якісно виконує обов'язки, і обслуговувати будинок.

Для цього на зборах власників квартир житлового будинку обирається уповноважена особа, яка має право підписати договір.

«Зараз ціна утримання будинку на 200 квартир в середньому становить 40-50 тис. грн. щомісяця. Цими коштами люди і повинні розпоряджатися: куди і на що витрачати. Контролювати ці витрати повинна ревізійна комісія, яку вибирають співвласники будинку», – зазначив Віктор Токаренко.

Раніше повідомлялося, що ОСББ утеплюють будинки в кредит.