Реєстрація /

Самобуди будуть зносити

Землю повернуть громаді.

Самовільно збудовані об'єкти в Києві будуть зносити, а ділянки повертати територіальній громаді.

Про це повідомляє прес-служба Київради.

Відзначається, що відповідне рішення прийняли депутати на засіданні 2 квітня.

Зокрема, вони визначили поняття «самобудова» та «самовільне зайняття земельної ділянки», а також затвердили механізм демонтажу самобудов.

Так, самочинно збудований об'єкт — це житловий будинок, будівля, споруда та інше нерухоме майно, які збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право на будівництво.

Самовільне зайняття земельної ділянки — це будь-які дії, які свідчать про фактичне використання ділянки за відсутності відповідного рішення Київської адміністрації чи Київради про її передачу у власність або надання у користування (оренду).

У рішенні зазначено, що право на забудову земельної ділянки реалізується лише її власником або користувачем, а планування та забудова ділянок здійснюється їх власником чи користувачем.

Також наголошується, що введенню в експлуатацію підлягають лише завершені будівництвом об'єкти на ділянках, що надані в установленому порядку та з усіма містобудівними документами.

«Що стосується самобудів, то вони підлягають знесенню, а самовільно зайняті ділянки — звільненню та поверненню власникам за рахунок осіб, що здійснили самочинне будівництво та самозахват земельних ділянок», – йдеться в повідомленні.

Також Київрада доручила ПАТ «Київгаз», «Київводоканал», «Київенерго» та іншим підприємствам забезпечити недопущення видачі технічних умовщодо інженерного забезпечення самобудов: тепло-, водо-, енерго- та газопостачання, каналізації, відведення зливових вод та інше.

Київрада переконана, що реалізація даного рішення сприятиме недопущенню самовільного розміщення тимчасових споруд, самочинного будівництва, самовільного зайняття земділянок тощо.

Раніше повідомлялось, що в столиці нарахували більше сотні незаконих забудов.