Реєстрація /

На офісні будівлі, побудовані більше 5 років тому, чекає реконструкція

Також будуть реконструювати виробничі підприємства.

Енергоефективність будівель в Україні виходить на перший план. У найближчі роки буде спостерігатися масова реконструкція будівель. Таку думку озвучила Ганна Іскіердо, директор компанії «АІММ-ГРУП».

У першу чергу, реконструкцією займуться власники офісних центрів, виробничих підприємств, побудованих 5 і більше років тому, а також власники готелів.

«Експлуатація будівель істотно подорожчала і, можливо, буде дорожчати надалі, тому питання енергоефективності будівель є першочерговим для багатьох власників об'єктів. Правильно проведена реконструкція інженерних систем, утеплення будівель і приведення показників до діючих нормативів дозволяє зменшити енергоспоживання будівлі на 25-40%, а інвестовані в будівельні роботи гроші окупляться за 3 роки», – говорить експерт.

За її словами, енергоефективність – це плюс 10-20% до бюджету будівництва, але такі витрати потрібні для економії в майбутньому. Всього ж за оцінками фахівця, близько 75% об'єктів комерційної нерухомості в Києві, вимагають реконструкції.

Серед основних робіт, які проводитимуться під час реконструкції, експерт відзначає: утеплення будівель, заміна віконних конструкцій, реконструкція систем опалення, вентиляції, кондиціонування, реконструкція котелень і теплових пунктів, систем водопостачання. Чималу увагу варто приділити і архітектурним рішенням, наприклад, відсутність тамбурів або теплових завіс збільшує втрати тепла в приміщенні на 25%.

Раніше повідомлялось, що Україні дадуть 350 млн. дол. на енергоефективність.