Реєстрація /

Фонди фінансування будівництва себе не виправдали

Забудовники пропонують повернутися до практики укладання прямих договорів з приватними інвесторами.

Фонди фінансування будівництва, як інструмент, що мав би гарантувати інвестиції людей в квартири на етапі будівництва результату не дали. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповів Юрій Сербін, віце-президент Конфедерації будівельників України (КБУ).

«Сьогодні вже всі переконалися, що фонди фінансування будівництва (ФФБ) результату не дали, бо 83% недобудов, навіть за статистикою комісії з цінних паперів, пов’язані з ФФБ. Коли їх створювали, то мотивація була така, що забудовники - це шахраї, а серйозні фінансові компанії, особливо, ті які мають стосунок до банків зможуть в разі виникнення фінансових проблем у забудовника добудувати об’єкт за власні кошти. Втім результату цей механізм не дав, швидше навпаки», – зазначив Юрій Сербін.

Тому експерт пропонує перейти до укладання прямих договорів інвестування і дольової участі між забудовником і інвесторами. «Якщо не буде посередника між покупцем та забудовником, то це знизить ціну на 5% для кінцевого споживача. Але, звичайно, це має регулюватися відповідними законами, які ще має пропрацювати Верховна Рада», – додав Сербін.

Раніше юристи також висловлювалися за доцільність використання практики прямих інвестиційних договорів між забудовниками та інвесторами.