Реєстрація /

Підсумки 2018 року на ринку комерційної нерухомості: зростання пропозиції і ставок

Рік, що минає, був позитивним для ринку комерційної нерухомості Києва. У всіх сегментах – хороша динаміка.

Портал столичної нерухомості 100realty.ua з'ясував, які тенденції були на ринку і що прогнозують експерти на 2019 рік.

Офісна нерухомість Києва

У 2018 році ринок офісної нерухомості активно розвивався.

«У 2018 році на ринку офісної нерухомості тривала тенденція зростання валового поглинання, обсяг якого за перші три квартали склав приблизно 96 тис. Кв. м (+ 20% г / г). За перші 6 місяців, 54% обсягу угод були обумовлені переїздами, 31% – розширеннями, а решта - розширеннями існуючих офісів і виходом нових компаній на ринок. У порівнянні з початком року, найбільша зміна в структурі валового поглинання було помічено в частці угод оренди компаній FMCG, яка збільшилася на 21%. Незважаючи на введення нової пропозиції, яке склало 25 тис. кв. м (-21% г / г)», – сказав Радомир Цуркан, керуючий партнер, CBRE Ukraine.
Змінювалися і орендні ставки в усіх класах офісної нерухомості.

«Завдяки позитивним зміною на ринку офісної нерухомості, діапазон запитуваних орендних платежів продемонстрував зростання і в бізнес-центрах класу« А »склав 19-36 дол. кв. м / міс., в класі «В» – 8-25 дол. кв. м / міс., в класі «С» дол. кв. м / міс.», – каже Оксана Гаврилевич, аналітик Департаменту стратегічного консалтингу компанії УТГ.

Стаття по темі: Попит на «гнучкі офіси»: коворкінгі превратились на золоту жилу

За її словами, середньозважений рівень вакантності в офісах Києва на початок 4 кварталу 2018 року перебуває на рівні 8,9%. Попит і активність орендарів привели до зниження рівня вакантності столичних бізнес-центрів на 1,4% в порівнянні з 1 кварталом.

Що стосується нової пропозиції, то за даними компанії NAI Ukraine, в 2018 році була введена 3 черга БЦ «Астарта» – 9 тис. кв.м. і 3,8 тис. кв.м. в рамках відкриття нової черги в Інноваційному парку UNIT.City. Також, до кінця 2018 року найбільш ймовірно відкриття БЦ на вул. Зоологічній, другий частини 1 черги Інноваційного парку UNIT.City, БЦ на вул. Гайдара, 54 і БЦ «Лагода» (3 черга), що сумарно складе 39,1 тис. кв.м. 

Торгова нерухомість Києва

Експерти виділяють основні тенденції на ринку торговельної нерухомості Києва. За даними Ганни Марсової, старшого консультанта по торгової нерухомості CBRE Ukraine, «середня вакантність знизилася на 0,5 п.п. з початку 2018 року і зупинилася на позначці 3,5%, так як нові приміщення вийшли на ринок Києва заповненими. Попит на кращі торгові об'єкти залишався стабільним і на кінець 3 кварталу 2018 року орендні ставки варіювалися в діапазоні 65-95 дол./кв.м/місяць, в той же час, як орендні ставки в інших ТЦ знаходилися в межах 32-50 дол./кв.м/місяць. Український рітейл ринок залишався привабливою платформою для виходу нових брендів».

Стаття по темі: Український РІТЕЙЛ в очікуванні кризиса 2019 року: що чекає торгові центри в Києві

До кінця 2018 року прогнозується введення 205 тис. кв.м. торгових площ в об'єктах: Oasis, Blockbuster mall, Smart Plaza Obolon, Good life.

«Помітна тенденція концентрації девелоперів на масштабних, регіональних об'єктах, і розширенні існуючих площ, що відповідає сьогоднішнім запитам споживачів», – кажуть аналітики NAI Ukraine.

Торгова нерухомість Києва, данні за 2018 рік
Інформація компанії NAI Ukraine

У 2018 році за перші 9 місяців на ринок рітейлу України вийшло 12 міжнародних брендів.

«Основними локаціями для розвитку рітейлери обирають провідні торгівельно-розважальні центри міста, здатні надати якісні приміщення в об'єктах з продуманими концепцією і тенант-міксом, з усталеною високою відвідуваністю. Розвиток в сегменті street-retail набагато обмежень. Таким чином, на сьогодні в Україні представлено понад 600 брендів, поки внутрішній клімат зберігає сприятливі умови для відкриття і динамічного розвитку мультибрендових і монобрендових іноземних компаній на ринку рітейлу, що дозволяє Києву і країні зберігати позиції як одних з найбільш активних місць для експансії в світі», – відзначають в NAI Ukraine.

Готельна нерухомість Києва

У 2018 році, як і за останні 2 роки, зберігся зростання привабливості Києва, як туристичного міста на карті Європи.

За словами аналітиків CBRE Ukraine, культурні та спортивні заходи спровокували стрімке зростання попиту і незначне збільшення показників ADR (середня ціна номера) і RevPAR (середня прибутковість номера) на 0,3% г / г, досягнувши показника 106 дол. І на 4,6 % г / г з показником 55,5 дол. відповідно.

Стаття по темі: Оренда житла на фінал Ліги Чемпіонів: Миссия здійсненна

Загальний обсяг пропозиції якісного номерного фонду в готелях Києва збільшився приблизно на 7% з початку року, склавши майже 10 тис. 800 номерів у 110 об'єктах. В кінці 3 кварталу на готельний ринок Києва вийшли два готелі міжнародних брендів: Aloft Kiev і Ibis Kiev Railway Station, а також два готелі під управлінням локальних операторів - BURSA і Favor Park.

Основні тенденції на ринку складської нерухомості

«Складський ринок 2018 року можна характеризувати мінімальним рівнем вакантних площ і незначним введенням нових об'єктів», – каже Наталя Сокирко, керівник департаменту складської і логістичної нерухомості CBRE Ukraine.

З початку року рівень середньої вакантності на складах Києва знизився на 2,2 п.п. до 3,8%, тоді як на ринок вийшов лише один об'єкт площею 3 тис. 500 кв.м. Що стосується попиту, на кінець 3 кварталу валове поглинання склало 114 тис. кв. м, що на 1,9% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Основною причиною невеликого зниження стало обмежене вакантне пропозицію на ринку.

Ефективні орендні ставки на найкращі складські приміщення варіювалися в діапазоні 90 -135 грн. / Кв. м / місяць (3,2-4,8 дол./ кв.м / місяць), де нижній і верхній діапазон виросли з початку року на 5% і 16% відповідно.

Що буде з комерційною нерухомістю Києва в 2019 році

На ринок комерційної нерухомості впливатимуть ряд факторів (економічних, політичних), серед них і введення воєнного стану. Так, за словами аналітиків CBRE Ukraine в завершальному кварталі 2018 року очікується уповільнення темпів попиту в сегментах нерухомості і можливість перенесення запланованих дат введення в експлуатацію нових об'єктів, внаслідок введення воєнного стану в листопаді 2018.

Стаття по темі: Комерційна нерухомість в новобудовах Києва: прибуток вищє, чем від житла

За умови стабілізації конфлікту, що склався, в перспективі наступного року можливе зростання орендних ставок у всіх сегментах комерційної нерухомості, особливо з огляду на обмежену нова пропозиція офісних і складських приміщень на ринку.

«Тим не менше, за умови своєчасного виходу на ринок всього запланованого обсягу, зростання орендних ставок буде помірним. За умови збереження позитивної динаміки попиту, яка спостерігалася в 2018 році, ми очікуємо подальше тенденцію орендарів до розширення своєї бізнес діяльності в усіх сегментах нерухомості», – кажуть експерти.

Источник