Реєстрація /

Багатьом компаніям сподобалося працювати дистанційно і вони готові відмовитися від офісів (дослідження)

Витрати оптимізують.

Консалтингова компанія CBRE Ukraine провела дослідження впливу поширення вірусу Covid-19 на умови оренди офісних приміщень після карантину і можливу зміну формату офісної роботи в сторону віддаленої. Експерти проаналізували, як зміниться ринок офісної нерухомості в Києві, які переваги і недоліки в «роботі з дому» і яким буде попит на офісні приміщення після карантину.

Згідно з результатами опитування, трохи більше половини опитаних (51,1%) розглядають можливість частково або повністю змінити формат роботи на віддалений в майбутньому. При тому, 47,9% респондентів не готові і не планують переходити на дистанційний режим.

Стаття по темі: Що відбувається з рітейлом і які перспективи після закінчення карантину

Компанії, які перейдуть на віддалений вид роботи після карантину:

  • юридичні (50%),
  • бухгалтерія та фінанси (42%),
  • аналітика (40%),
  • маркетинг (42%)
  • HR (31%).

«Даний результат показує, що робота у віддаленому режимі не для всіх і багато хто захоче повернутися в офіс. Оскільки криза пов'язаний з Covid-19 триває, можливо, доведеться змінити умови перебування в офісі. Що, перш за все, передбачає посилений режим клінінгу та дезінфекції приміщення, модифікації вентиляційних систем, введення нових протоколів безпеки (скринінг температури), безконтактні технології і багато іншого», – кажуть експерти.

Дослідження проводилося в кінці березня 2020 року, в якому взяли участь 50 компаній з 14-ти сфер бізнесу, як міжнародні, так і українські. Більшість респондентів є орендарями офісів площею до 500 кв. м, а саме 42% респондентів. На другому місці за площею, офіси більше 3000 кв.м з часткою в 40%.

Стаття по темі: Через карантин популярна оренда будинків під Києвом: які напрями користуються попитом

Раніше повідомлялося, що декілька років поспіль ринок коворкінгів Києва зазнає істотних структурних зрушень. Протягом лише останніх трьох кварталів ринок коворкінгів в Києві зріс щонайменше на 22% за обсягом зайнятих площ.

Джерело