Реєстрація /

Вільних офісів стало менше

На ринку не ввели в експлуатацію багато нових офісів.

Вперше за останній рік – з третього кварталу 2014 року – в Києві спостерігалося зменшення обсягу вільних офісів.

Про це свідчать дані компанії JLL.

На кінець третього кварталу 2015 частка вакантних площ на ринку Києва склала 26,9%, що на 0,3 п.п. нижче показника попереднього кварталу. Скорочення частки вільних приміщень спостерігалося у всіх сегментах ринку: так, в класі «А» за минулий квартал вакантність знизилася на 0,4 п.п. – до 39,4%, а в класі «В» – на 0,2 п.п., до 23,3%.

Зменшення цього показника було в першу чергу обумовлено низьким обсягом нового введення на ринку Києва. Так, за перші дев'ять місяців 2015 в столиці України було введено лише 36 тис. 100 кв. м якісних офісних площ, що майже в три рази поступається показнику аналогічного періоду минулого року. При цьому в 3-му кварталі ринок збільшився лише на 10 тис. 600 кв. м.

«Ми не очікуємо виходу нової пропозиції на ринок до кінця 2015 року, що в поточних умовах попиту на офісні приміщення посприяє подальшому зниженню вакантних площ на ринку і зміцнить орендні ставки. При цьому заявлений на 2016 рік обсяг нових офісних площ більш ніж у два рази перевищує введення в 2015 році», – говорить Мар'яна Супчан, аналітик відділу досліджень компанії JLL.

Раніше повідомлялося, що попит на офіси в Києві зріс.