Register /

Українці активніше купують квартири у кредит

Іпотека розвивається.

До кінця року частка житла на стадії будівництва, придбаного за програмою «єОселя», може досягти 12-15% від загальної кількості виданих іпотечних кредитів.

Таку думку, спираючись на дані ПрАТ Української фінансової житлової компанії (Укрфінжитло), висловила Олена Дмітрієва, перша заступник голови правління ГЛОБУС БАНКУ.

За даними експертки, за останні кілька місяців кількість оформлених іпотек на житло, що будується, істотно зросла: на початку року в загальній кількості виданих кредитів частка первинного ринку не перевищувала 2,6%, а вже до середини серпня вона становила понад 8,1%.

Вона прогнозує, що за підсумками 2024 року загальна кількість кредитів, виданих на придбання житла на первинному ринку за програмою «єОселя», може перевищити 1 тис. шт., що свідчить про суттєве посилення ролі первинного ринку в державній іпотечній програмі.

Такий результат, на її думку, пояснюється кількома факторами:
1) активністю девелоперів, для яких доцільність участі в державній іпотечній програмі зумовлена ​​очікуваним зростанням продажів та зміцненням власного позитивного іміджу – вже понад 70 девелоперських компаній та понад 200 житлових об'єктів акредитовані до участі у програмі;
2) збільшенням банківських установ, які приєдналися до програми (на початку дії програми у ній брало участь 5 комерційних банків, а станом кінець серпня вже 11);
3) поступової лібералізації умов надання пільгових кредитів.

Крім того, як вважає Олена Дмітрієва, участь девелопера та його проектів у «єОселі» підпадає під низку жорстких вимог, зокрема: 1) чітке дотримання термінів будівництва об'єкта; 2) безперервність будівництва; 3) відповідність задекларованій якості ЖК тощо. У той же час участь у програмі – це «знак надійності» забудовника, що в умовах наявних військових та економічних ризиків є великою перевагою для потенційних покупців, які ретельно вивчають пропозиції новобудов на ринку.

«Ми рухаємося до того, що програма «Оселя» може повністю переорієнтуватися на первинний ринок. Звичайно, це відбуватиметься поступово, однак такий напрямок стратегічний і важливий у контексті стимулювання розвитку будівельної галузі, адже кошти з іпотеки спрямовуються на реальний сектор економіки, а це робочі місця, зарплати та сплачені податки, що вкрай важливо для економіки країни», – зазначила банкірка .

Раніше повідомлялося, що ринок житлової нерухомості України показує поступове відновлення.

Источник