Register /

Аналітики розповіли, що відбувається на ринку торгівельної нерухомості

Тенденції змінилися.

Рітейл відчуває кардинальну зміну споживчих вподобань, зі зменшенням кількості споживачів, падінням добробуту значної частини громадян і суттєвим зростанням доходів військових. При цьому про падінні доходів у ході опитувань говорять 53% громадян, а у 67% значно збільшились витрати, перш за все на послуги ЖКХ, продукти харчування, охорону здоров’я, транспорт. Дві категорії демонструють зростання – військові товари та системи життєзабезпечення задля протидії наслідкам обстрілів електростанцій та котельних (сонячні панелі, зарядні станції, генератори, автономний інтернет, ліхтарики, буржуйки, радіатори, акумулятори).

Про це повідомив Вадим Непоседов, засновник та президент UTG.

Вимушена міграція за кордон (біля 5 млн наших співвітчизників) викликала скорочення частки торгової мережі – мова не лише про закриття магазинів luxury-сегменту (Chanel, Cartier), але й скорочення орієнтованого на дітей сервісу (дитячі розваги, освіту, спорт, товари та іграшки). Війна в цілому ужала сегмент, орієнтований на  дозвілля дорослих. Наприклад, сьогодні доцільність купівлі вечірнього одягу край низька. Дуже стримано працюють оператори розваг (кінотеатрів, ДРЦ, боулінгів), спорту та закладів харчування.

Щодо пропозиції брендів – з початком війни завершився тотальний вихід з ринку України рітейлерів з росії (хоча спостерігаються спроби перереєстрації деяких на українських юридичних осіб). Були тимчасово закриті магазини інтернаціональних мереж на фоні відсутності альтернативних універмагів. Добра новина – флагмани, H&M та бренди Inditex, оцінивши баланс ризиків за спросу, повернулись.

Щодо вітчизняних брендів – вони розвиваються, незважаючи на обмежені можливості,  відсутність резервів для стрімкої експансії та масштабування, дефіцит прийнятних механізмів кредитування. Серед активних гравців можна назвати – Goldi, Vovk, Solmar, Stimma, Wear Me, Maritel та ін. Магазини “Всі свої” відкриваються в ключових ТРЦ і займають площі, які дають можливість називати їх якорями.

Але для сталого розвитку внутрішнього попиту для українських мереж моди недостатньо. Через війну частина з них була вимушена закритись, частина перепрофілювалась на продукцію «military», вийти на міжнародні маркетплейси (Etsy), частина змінила пріоритет на розвиток в європейських країнах та ін.

Загальний тренд мереж, як вітчизняних, так і міжнародних брендів – оптимізація. З огляду на доходи приймається рішення щодо кількості магазинів (зосередження виключно на прибуткових об’єктах, закриття збиткових) та витрат (скорочуються на рекламу, маркетинг, тотальна економія комунальних платежів, опалення, кондиціювання, електроенергії, води).

Фактором ризику (або можливостей розвитку) є розширення онлайн-комерції, яка, з одного боку, загострює падіння відвідуваності магазинів, з іншого – збільшує конверсію.

Значний блок проблем, з якими стикається рітейл, можна назвати загальноукраїнським – логістика, дефіцит персоналу, здорожчання сировини, проблеми з енергією тощо.

Станом на сьогодні в торговельній нерухомості – ринок орендаря. Оператори уповільнюють експансію, відмовляються від інвестицій, скорочують витрати на ремонтні роботи (обирають «fit-out», відкриття у готових приміщеннях), переносять ризики на девелопера (оплата % РТО)

При цьому активний девелопмент рітейлу попередніх років привів до насичення ринку торговельними площами. І сьогодні на фоні зниження споживчих настроїв ми бачимо  розсередження відвідуваності, зростання вакантності, падіння орендних ставок, збільшення ОРЕХ.

Продовжуються міграційні процеси: релокація операторів зі сходу / півдня на захід через знищення ТРЦ внаслідок обстрілів, фізична загрозу подальшого функціонування. Фокус уваги в девелоперів через війну зміщений не лише на нові регіони, але й нові сегменти, альтернативні галузі.

Раніше повідомлялося, що у Київській області повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності вже відновили майже 17 тис. об'єктів. Основна частина, 15,3 тис. будинків, це приватні та багатоквартирні будинки.

Источник