Register /

Заморожені російські активи у світі хочуть направити, зокрема, на відновлення житла для українців

Міжнародні організації допомагають відновленню.

Під час робочого візиту в Україну делегація США на чолі з заступницею адміністратора USAID Ізобель Коулман відвідала Ірпінь. Саме з цього міста розпочалась програма державних компенсацій за пошкоджене та знищене житло – єВідновлення. На термінові та капітальні ремонти кошти вже отримали майже 3,5 тисячі мешканців міста. Ще близько 500 заяв – в роботі. А від початку цього року, коли з’явилась можливість отримати кошти на придбання нового житла замість знищеного, вже 500 мешканців Ірпеня отримали гарантовану державою компенсацію. Середня сума – 2,7 млн грн. 

Загалом, понад 55 тисяч українців вже отримали державну допомогу на ремонт або купівлю нового житла на загальну суму у майже 10 мільярдів гривень. А загальна кількість українців, які потребують відновлення житла – понад півмільйона. Саме стільки інформаційних повідомлень про пошкодження або руйнування житла подано через Дію.

«Перші місяці програма фінансувалась через Фонд ліквідації наслідків збройної агресії – по суті з арештованих активів рф в Україні. Зараз маємо підтримку міжнародних фінансованих інституцій, але заплатити має росія. Спільно з партнерами боремося за використання заморожених російських активів у світі, зокрема і для відновлення житла для українців», – зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Також делегація відвідала Романівський міст через річку Ірпінь на дорозі Р-30. Вранці 25 лютого 2022 року міст через річку Ірпінь було підірвано. Зруйновані бетонні конструкції мосту розірвали сполучення з Києвом та не дали можливість російським військам йти далі.

Підірваний міст став місцем порятунку для десятків тисяч мешканців. А світлини евакуації облетіли найвідоміші світові медіа.

Першою тимчасовою переправою яку збудували на Київщині рекордними темпами – стала 245 метрова об'їзна дорога з тимчасовим мостом через річку Ірпінь саме біля «Романівського» моста. Шість днів знадобилося дорожникам, щоб налагодити сполучення зі столицею. Для його побудови використали понад 9 000 тонн насипних матеріалів.

До Ірпеня, Гостомеля, Бучі та Ворзеля стало можливим швидко доставити гуманітарну допомогу, необхідні товари, медикаменти та матеріали.

Біля зруйнованого мосту почали будувати новий – завдовжки 115 метрів з 4 смугами руху та велопішохідними тротуарами. Для забезпечення прозорості відбудови, цей проект було завантажено в екосистему цифрової реставрації для підзвітного управління – DREAM – Державна цифрова екосистема управління відновленням.

Усі дані проекту, включаючи опис об'єкта, технічний підхід, залучені організації, бюджет, джерела фінансування та фотографії прогресу, знаходяться у відкритому доступі.

Раніше повідомлялося, що у Київській області повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності вже відновили майже 17 тис. об'єктів. Основна частина, 15,3 тис. будинків, це приватні та багатоквартирні будинки.

Источник

Reading too

Архів матеріалів