Register /

«Тарілку» на Либідській у Києві збережуть

Є дозвіл на реконструкцію нежитлових споруд у ТРЦ поряд, але збереження «літаючої тарілки» залишається у пріоритеті.

Пам'ятка архітектури «Літаюча тарілка» на Либідській у Києві збереже свою справжність та функцію поряд із проектом ТРЦ. Про це повідомляє ДІАМ.

Вона видала відповідний дозвіл на реконструкцію нежитлових будівель у ТРЦ поруч, але збереження «літаючої тарілки» залишається у пріоритеті.

У ДІАМ зазначають, що будівництво справді йде у безпосередній близькості до пам'ятника архітектури та монументального мистецтва місцевого значення «Будинок Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації (УкрІНТЕІ), відоме як споруда «Літаюча тарілка», побудована в стилі радянського архітектурного модернізму. 2020 року будівлю було внесено до списку об'єктів культурної спадщини Києва.

Згідно з проектом, кілька будівель за визначними пам'ятками (історично приєднані до неї, що примикають і розташовані поруч і не є об'єктами культурної спадщини) об'єднуються в одну будівлю, яка створює внутрішній ансамбль через забудову внутрішнього простору.

В даний час у будівлі «Тарілки» проводяться законні ремонтно-реставраційні роботи, буде повністю збережена без зміни головного фасаду, композиційної об'ємності трьох різно-великих форм, лінзоподібного об'єму з планувальною схемою та функціональним призначенням кінолекційного залу, що є основним предметом охорони.

Також у повідомлення ДІАМ наводять інформацію про попередні дозволи на реконструкцію та будівництво.

Щодо отримання дозволу та виконання таких робіт замовник (ТОВ «Проспект») звертався до ДІАМу ще на початку 2022 року. Тоді отримав відмову через суттєві зауваження: відсутність узгодження органу з охорони культурної спадщини, відсутність інформації про машиномісця в тому числі для МГН, відсутність кругового під'їзду до будівлі пожежних машин, зауваження щодо зміни зовнішніх геометричних розмірів фундаменту, не запроектовані споруди цивільного захисту , відсутність необхідних технічних висновків та інші.

Зрештою, всі недоліки були усунені, замовник отримав необхідні погодження, привів у відповідність документи і звернувся повторно за отримання дозволу, виданого інспекторами ДІАМ.

Раніше повідомлялося, що у Київській області повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності вже відновили майже 17 тис. об'єктів. Основна частина, 15,3 тис. будинків, це приватні та багатоквартирні будинки.

Источник

Reading too

Архів матеріалів