Реєстрація /

За рік в Україні створили 1,5 тисячі ОСББ

Процес триває.

За минулий рік в Україні було створено майже 1500 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. І нині ОСББ діє у 31 тис. 583 багатоквартирних будинках.

Про це повідомила Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак.

За її словами, по Україні середній показник будинків, які перебувають в управлінні ОСББ становить 17,6%. Наразі серед регіонів за кількістю ОСББ лідирує Херсонська область – де об’єднання створені у 40% багатоквартирних будинках. На другому місці Тернопільська область – у 35% багатоквартирних будинках створено ОСББ.

Області, які відстають і мають значно нижчий показник управління будинками через ОСББ, – це Луганська, Харківська та Чернігівська.

Стаття по темі: «Утепляємось» за рахунок держави: що для цього потрібно?

«Майже 7% багатоквартирних будинків вибрали управителів самостійно. І тут лідирує Вінницька область, в якій 28% багатоквартирних будинків самостійно визначилися з управителями. На другому місці Хмельницька область – 17%. Загалом по Україні у 22,7% будинків управителя ще призначають органи місцевого самоврядування за результатами конкурсів. Це звичайно важлива динаміка розвитку інституту власності в Україні. І думаю тепер наша спільна задача захистити його, дати можливість людям дійсно управляти своїм майном і відчувати захищеність», – сказала вона.

Раніше повідомлялося, що у 2019 році понад 2,1 тис. українських об'єднань співвласників багатоквартирних будинків залучили близько 700 млн. грн. «теплих кредитів».

Про це повідомив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Для порівняння, за весь 2018 рік понад 1,6 тис. ОСББ витратили на енергоефективні заходи всього 460 млн. грн. кредитів. Експерти відзначають, що за п'ять років довіру ОСББ до цієї програми істотно зросла.

Джерело